Úvod Novinky Filmy a seriály
Musíme si pomáhať na Jednotke
Musíme si pomáhať na Jednotke

Musíme si pomáhať na Jednotke

Nenechajte si ujsť českú klasiku Jana Hřebejka.

Teplé dni náhle vystriedalo klasické septembrové počasie, deti sa po dlhšej odmlke vrátili konečne do škôl a práve preto nesmie v žiadnom prípade na RTVS chýbať bohatý program plný kultových filmov a domácich klasík, ktorou je rozhodne aj film Musíme si pomáhať.

Dnes už ikonický film českej produkcie bol nakrútený v roku 2000 známym režisérom Janom Hřebejkom, ktorého bohatá filmografia obsahuje tituly ako Pelíšky, Pupendo alebo Medvídek. V hlavných úlohách sa predstavili známi herci ako Boleslav Pilívka, Csongor Kassai, Anna Šišková alebo Jaroslav Dušek.

Príbeh filmu sleduje život manželského páru počas nemeckej okupácie, ktorí robia všetko preto, aby prežili a pritom zostali stále ľuďmi. Všetko náhle skomplikuje utečenec z koncentračného tábora, ktorý súrne potrebuje pomôcť. Kvôli tejto situácii musí byť manželský pár neustále v pozore, najmä pred pravidelnými návštevami miestneho nacistického kolaboranta.

Hřebejkov rukopis

Režisér Jan Hřebejk týmto filmom potvrdil, že domáca kinematografia sa neskladá len z pár mien, ktoré boli v tej dobe na výslní. Naopak, touto snímkou sa definitívne zapísal do zoznamu absolútnej špičky a to najmä vďaka jeho univerzálnej práci s viacerými žánrami a dokonalou štúdiou charakterov svojich filmových postáv.

Samotným filmom sa mu dokonale podarilo vystihnúť mentalitu malého človeka, ktorý vie vždy podať pomocnú ruku aj v tej najnevhodnejšej situácii.

Musíme si pomáhať 2.png

Jan Hřebejk, Jaroslav Dušek, Anna Šišková a Bolek Polívka po odovzdávaní Českých levov.

Film plný úspechov

Nie je žiadnym tajomstvom, že sa jedná o jednu z najúspešnejších snímok českého filmu. Film získal nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, ďalej si odniesol päť Českých levov a niekoľko ďalších ocenení zo svetových filmových festivalov.

Film sa tešil aj veľkému diváckemu úspechu ako aj u nás, tak aj v zahraničí. V Čechách zašlo do kina takmer 330 000 divákov a tržby sa takmer vyšplhali na enormnú sumu 20 miliónov korún. V zahraničí sa film premietal v USA, v Nemecku, Polsku, Veľkej Británii a Ázii.

Nenechajte si ujsť českú klasiku Musíme si pomáhať už tento štvrtok o 22:35 na Jednotke.

Foto: Česká televize, TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia