Úvod Novinky Filmy a seriály
Kostýmy, ktoré vyrážajú dych. Poďte do zákulisia Márie Terézie
Kostýmy, ktoré vyrážajú dych. Poďte do zákulisia Márie Terézie

Kostýmy, ktoré vyrážajú dych. Poďte do zákulisia Márie Terézie

Záverečný film o známej panovníčke patrí k najočakávanejším televíznym premiéram tohto roka.

Premiéra záverečnej časti Márie Terézie v prvý sviatok vianočný aj vo vašej obývačke. Nezmeškajte veľkolepé finále úspešnej minisérie, ktorá vznikala v koprodukcii s rakúskou ORF a Českou televíziou.

Relácia On air ponúka exkluzívny pohľad do zákulisia. Vďaka našej kamere si môžete pozrieť nádherné dobové kostýmy, ktorých autorom je známy výtvarník Ján Kocman.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V minulosti sa podpísal aj pod kostýmy v rozprávke O liečivej vode, ktorú si rovnako budete môcť pozrieť počas vianočných sviatkov. Okázalé kostýmy z druhej polovice 18. storočia ozdobia novú Máriu Teréziu, ktorá patrí tento rok k najočakávanejším premiéram.

Mária Terézia milovala modrú, vydávala sa však v ružovej

„Veľmi sme sa nezaoberali tým, či mala známa panovníčka svojho dvorného stylistu. No v tom čase fungovala na kráľovskom dvore dielňa a v nej pracoval človek zodpovedný za to, čo si panovník oblečie,“ povedal nám Kocman v rozhovore.

Mária Terézia však bola tvrdohlavá a podľa slov kostýmového výtvarníka si určite dávala záležať na tom, aké šaty nosila.

Mária Terézia

Nakrúcanie Márie Terézie bolo náročné, no výsledok stojí za to. Foto: Julie Vrábelová

Byť zodpovedný za vizuálnu stránku tohto veľkolepého projektu je obrovská výzva. Ján Kocman preto navštívil mnohé inštitúcie – vrátane viedenského klenotnice či archívu. Mária Terézia milovala modrú farbu, vydávala sa však v ružových šatách.

Ako nám prezradil Kocman v rozhovore, záznamy o tom, prečo zvolila pre svoje svadobné šaty tento odtieň, neexistujú. Výtvarník v novom filme pracoval aj s bordovou či čiernou farbou. Tú si známa panovníčka častejšie obliekala už ako vdova.

Po smrti manžela si nechala ostrihať vlasy, nosila čepiec a nosila už iba čiernu, čo vidieť aj na mnohých portrétoch. Postava Márie Terézie vystriedala v minisérii približne 30 šiat, pričom každé vážili asi 30 kilogramov.

Zdroj úvodnej foto: Julie Vrábelová

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia