Úvod Novinky Filmy a seriály
Film vs. skutočnosť: Kultový horor Vtáci bol inšpirovaný touto záhadou
Film vs. skutočnosť: Kultový horor Vtáci bol inšpirovaný touto záhadou

Film vs. skutočnosť: Kultový horor Vtáci bol inšpirovaný touto záhadou

Vedeli ste, že Alfred Hitchcock sa inšpiroval nielen knižnou predlohou, ale aj skutočnými udalosťami?

Horor Vtáci sa prvýkrát objavil na filmovom plátne v roku 1963. Okamžite si získal tisícky fanúšikov a stal sa tak jedným z najúspešnejších filmov minulého storočia. Kultový horor dodnes patrí k absolútnej filmovej špičke. Sledujte ho už túto sobotu (11. decembra) o 21:40 hod. na Dvojke.

Kniha mu nestačila

Príbeh krásnej blondínky Melanie Daniels sa začína v severnej Kalifornii, kam prichádza za svojím priateľom Mitchom. Z počiatočnej idylky sa však v okamžiku stane boj o život.

Obyvatelia mestečka musia čeliť nevysvetliteľnej prírodnej katastrofe, ktorá ich má pripraviť o život.

Tento film bol inšpirovaný rovnomennou novelou známej spisovateľky Daphne du Maurier. Keďže bol ale Alfred Hitchcock známy tým, že najviac námetov čerpal zo skutočného života, inšpiroval sa aj skutočnými udalosťami.

Alfred Hitchcock - Vtáci, horor.png

Keď sa v roku 1961 začali v novinách objavovať správy o podivných udalostiach zo slnečnej Kalifornie, Hitchcock spozornel. Stovky dezorientovaných vtákov zahalili pokojné mestečko a začali napádať vydesených ľudí.

Vtáci boli úplne všade – na uliciach, na strechách domov a niektorí sa dokonca dostali dovnútra obydlí. Vtáci, ktorí podľa svedectiev obyvateľov zvracali krv, vydávali desivý rev. Ten sa ozýval celým mestom.

Vysvetlenie prišlo neskôr

Hitchcocka správy okamžite zaujali a rozhodol sa zavolať do miestnych novín, aby sa dozvedel viac. Zistil, že ľudia si tento desivý incident vysvetľujú hustou hmlou.

Odborníci však tvrdili, že vtáci bežne lietajú v nepriaznivom počasí a takéto správanie teda nesúvisí s hmlou. Zmätené správanie vtákov sa tak dlhé roky nedarilo vysvetliť.

Odpoveď prišla až o mnoho rokov neskôr. Vďaka vedeckému skúmaniu sa ľudia konečne dočkali jasnej odpovede – vtáci boli otrávení kyselinou domoovou. Otrava vysvetľovala nielen ich zmätené správanie, ale aj zvracanie.

Čo však bolo príčinou útokov v ikonickom horore Vtáci? To už navždy zostane záhadou.

Kultový horor Alfreda Hitchcocka môžete sledovať už v sobotu večer o 21:40 hod. na Dvojke.

FOTO: Instagram / Classicactress a Vintagescrapbook2021

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia