Úvod Novinky Filmy a seriály
Režisér filmu Pianista Roman Polanski oslavuje 90. narodeniny
Režisér filmu Pianista Roman Polanski oslavuje 90. narodeniny

Režisér filmu Pianista Roman Polanski oslavuje 90. narodeniny

Kultová dráma, za ktorú zísla Oscara, je inšpirovaná jeho útekom z geta v Krakove.

Roman Polanski, ktorý je podpísaný ako režisér pod filmom Pianista, sa dožíva krásneho jubilea. V piatok 18. augusta oslavuje okrúhlych 90 rokov.

Pianista, v ktorom si hlavnú úlohu zahral Adrien Brody, je inšpirovaný skutočnými udalosťami a skúsenosťami hviezdneho režiséra.

Detstvo totižto strávil v okupovanom Poľsku a podarilo sa mu utiecť z krakovského geta.

V roku 2003 získala snímka cenu Filmovej akadémie v kategórii Najlepšia réžia. Sošku Oscara si tak odniesol Roman Polanski. Ďalšiu získal Brody za hlavnú úlohu a Ronal Harwood za scenár.

Najprv divadlo a rozhlas, neskôr film

K ďalším úspešným filmom z dielne Polanskeho patrí aj Čínska štvrť, Rosemary má dieťatko, Dôstojník a špión, Deviata brána, Nájomník, Muž v tieni a ďalšie.

Roman Polanski sa narodil 18. augusta 1933 v Paríži. Ako trojročný sa s rodičmi židovského pôvodu presťahoval do Krakova.

Keď sa začala vojna, jeho príbuzných postupne deportovali do koncentračného tábora. Jemu sa podarilo uniknúť vďaka tomu, že ho rodičia prepašovali z geta k príbuzným na vidiek.

Polanski sa sa od mladosti venoval divadlu, spolupracoval s rozhlasom a dostal sa tiež do filmového sveta. Jeho prvým krátkometrážnym filmom bola snímka Rower z roku 1955.

Adrien Brody

Takto vyzerá predstaviteľ pianistu dnes. Zdroj: Instagram.com/adrienbrody

Čo ste o Pianistovi možno nevedeli

Adrien Brody sa tesne pred stvárnením postavy Wladyslawa Szpilmana zbavil svojho bytu, predal auto, údajne sa v rámci príprav na nakrúcanie rozišiel s dlhoročnou priateľkou.

Dôvodom bola snaha priblížiť sa a zažiť čosi podobné ako hlavný hrdina vo filme. Židovská rodina prišla o všetko, majetok, ktorý roky zhromažďovala - vrátane klavíra, musela rozpredať.

Nakrúcanie v istom momente prerušili. Dôvodom bola smrť vedúceho výroby Rainiera Schapera, ktorému bola snímka po dokončení venovaná.

Vo filme znie iba klavírna hudba

Zaujímavosťou je, že Pianista sa začína čierno-bielou scénou, následne prechádza do farby. Schindlerov zoznam z roku 1993 nakrútili presne opačne.

Každá skladba, ktorá vo filme zaznie, je zahraná len na klavíri, čo umocňuje celkovú atmosféru filmu.

Pianista je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré popísal Szpilman vo svojej knihe, niektoré scény vznikli na základe zážitkov režiséra.

Film Pianista rozpráva príbeh talentovaného hudobníka. Jeho život sa dramaticky zmení, keď do Poľska vtrhnú nacisti.

Deportácie do koncentračných táborov neminú ani Szpilmanovcov. Wladyslaw sa za pomoci priateľov zachráni a vojnu prečká v opustenom byte.


25 50 75 90
Zdroj: TASR, Focus Features

Živé vysielanie ??:??

Televízia