Úvod Novinky Filmy a seriály
Útek z Alcatrazu: Jedna z najväčších záhad zostáva dodnes nevyriešená
Útek z Alcatrazu: Jedna z najväčších záhad zostáva dodnes nevyriešená

Útek z Alcatrazu: Jedna z najväčších záhad zostáva dodnes nevyriešená

Svoj útek plánovali niekoľko mesiacov. Dodnes sa však nevie, či sa trom väzňom podarilo prežiť a doplávať na breh.

Nezmeškajte strhujúci film Útek z Alcatrazu inšpirovaný skutočnými udalosťami s Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe.

Legendárny Alcatraz, jedno z najprísnejšie strážených väzení v USA, definitívne zatvorilo svoje brány v roku 1963. O útek z najtvrdšej väznice sa pokúsilo 36 väzňov, no nikomu z nich sa uniknúť nepodarilo. Viacerí za svoj čin dokonca zaplatili životom.

Príprava trvala mesiace

Potom však prišiel rok 1962 a trojica väzňov sa navždy zapísala do dejín. Ich dokonalý únik šokoval celý svet a inšpiroval k vzniku mnohých literárnych či filmových diel. To, či sa im podarilo útek prežiť, však ani dnes nevieme povedať s istotou.

útek z alcatrazu 1.jpg

Celý plán vznikol v hlave väzňa Franka Lee Morrisa, ktorý bol známy svojimi častými útekmi z väzníc a riadil sa heslom: Všetko, čo veľmi chceš, stojí za riziko.

Nikto však nepredpokladal, že mladému mužovi sa podarí uniknúť aj z najobávanejšieho väzenia Alcatraz.

Frank sa postupne zoznámil s ďalšími väzňami a spoločne pripravili geniálny plán. Na úteku sa pôvodne podieľali štyria väzni, z väznice sa dostali len traja. Štvrtý väzeň zostal uväznený a neskôr pomáhal FBI s pátraním. Práve vďaka nemu dnes poznáme detaily úteku.

Prípad s mnohými otáznikmi

Prípravy na útek trvali neuveriteľných šesť mesiacov. Deň D nastal 11. júna 1961 neskoro večer. Keď sa dozorcovia ráno vybrali skontrolovať väzňov, na troch lôžkach našli iba papierové hlavy. Po šoku nasledovalo okamžité pátranie, ktoré trvalo dlhé roky, no po troch mužoch akoby sa zľahla zem.

Po 17 rokoch bolo pátranie ukončené a traja väzni boli prehlásení za mŕtvych. To, či sa pri úteku skutočne utopili, je však stále záhadou. Neustále sa objavujú nové teórie a dôkazy, ktoré majú preukázať, že mužom sa skutočne podarilo uniknúť.

Nezmeškajte legendárny thriller s hviezdnym obsadením už v piatok o 21:55 hod. na Jednotke.

FOTO: Facebook / Clint Eastwood Fans

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia