Úvod Novinky Filmy a seriály
Spoznajte skutočný príbeh ženy, ktorá sa presadila v mužskom svete podnikania
Spoznajte skutočný príbeh ženy, ktorá sa presadila v mužskom svete podnikania

Spoznajte skutočný príbeh ženy, ktorá sa presadila v mužskom svete podnikania

Jej meno sa dnes spája s luxusnou talianskou značkou. Aká však bola skutočná Luisa Spagnoli?

Písal sa rok 1877, keď sa v talianskej Perugii narodila jedna z najprogresívnejších žien svojej doby. Luisa Spagnoli sa nebála veľkých cieľov ani konvencií, ktoré vládli v spoločnosti. V roku 1907 urobila mladá podnikateľka rozhodnutie, ktoré zmenilo nielen jej život, ale aj taliansky obchodný trh.

Luisa Spagnoli – vášnivá, odhodlaná, milujúca

Keď sa v roku 1907 zrodila značka Perugina, nikto netušil, že to je len začiatok dlhej a úspešnej cesty. Krátko po vzniku firmy sa vydatá Luisa zamilovala do syna svojho spoločníka, mladého a zanieteného Giovaniho. Ich vzťahu nebránil ani fakt, že Luisa bola v tom čase vydatá a s manželom vychovávali dvoch synov.

S príchodom prvej svetovej vojny zostala Luisa Spagnoli vo firme bez spoločníkov, no geniálna podnikateľka dokázala udržať chod výroby aj napriek ekonomickým stratám.

Príbeh húževnatej vizionárky, ktorá dobyla svet módy, ponúkame v nedeľu večer na Jednotke.

Po skončení vojny sa Luisa rozhodla, že začne vyrábať originálnu čokoládovú sladkosť, ktorá niesla názov Il Bacio, teda bozk. Il Bacio dodnes patrí k obľúbeným talianskym maškrtám.

Feministka s láskou k móde

Vojna zmenila fungovanie celej spoločnosti – muži odišli na front a ich úlohy museli zastávať ženy. Luisa Spagnoli sa rozhodla, že túto náročnú situáciu svojim zamestnankyniam čo najviac uľahčí.

V továrni zriadila jasle, ženám poskytla platenú materskú dovolenku a aj po skončení vojny im umožňovala pravidelné vzdelávanie.

RTVS online:

Keďže jej podnik prosperoval, nastal čas pre ďalší produkt. Tentoraz sa Luisa rozhodla vstúpiť do módneho priemyslu. Všimla si, že srsť angorských králikov je ideálna na mäkkú priadzu, z ktorej sa vyrábajú pletené odevy.

Objavila aj jedinečnú metódu, vďaka ktorej sa pri získavaní srsti neublížilo žiadnemu zvieraťu.

Luisa vždy vravela, že byť ženou pre ňu nie je obmedzením, ale jedinečnou príležitosťou. V duchu tohto hesla sa počas svojho života nezastavila pred ničím a každú prekážku vnímala ako šancu.

Značka Luisa Spagnoli je dnes známa po celom svete. Jej modely si obliekla talianska herečka Sophia Loren aj britská vojvodkyňa Kate.

Sledujte minisériu o živote jedinečnej ženy a podnikateľky, ktorá sa zapísala do svetových dejín. Dvojdielny film Luisa Spagnoli vysielame v nedeľu o 20:30 hod. na Jednotke a live na webe RTVS.

FOTO: Facebook / Luisa Spagnoli

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia