Úvod Novinky Filmy a seriály
Záhada zmiznutej sošky a ďalšie zaujímavosti o filme Obchod na korze
Záhada zmiznutej sošky a ďalšie zaujímavosti o filme Obchod na korze

Záhada zmiznutej sošky a ďalšie zaujímavosti o filme Obchod na korze

Kam sa podela zlatá soška Jána Kadára? Snímka Obchod na korze získala Oscara.

Legendárny herec Jozef Kroner by tento rok 20. marca oslávil 100 rokov.Túto úžasnú osobnosť slovenskej kinematografie si môžete pripomenúť aj oscarovým filmom Obchod na korze, ktorý odvysiela Dvojka 20. marca o 20:55 hod.

Tragikomický príbeh o strachu, slabosti a neschopnosti postaviť sa zlu zaujal nielen československých divákov, ale získal si pozornosť celého sveta. Prvý česko-slovenský oscarový film vznikol na motív rovnomenného diela židovského spisovateľa Ladislava Grosmana.

Obchod na korze nie je príbehom jednotlivca, nepátra po vinníkovi. Príbeh poukazuje na pretvárku, strach a násilie, ktoré pomohli fašizmu prekvitať. Ostrá kritika Slovenského štátu mnohých pobúrila, no podľa tvorcov bolo dôležité poukázať na túto tragickú kapitolu našich dejín.

1. Z Humenného až do Sabinova

Dej románu Ladislava Grosmana sa odohráva v Humennom, spisovateľovom rodnom meste. Film sa však nakrúcal v Sabinove, kde dodnes stojí ikonický obchod.

Mesto pôvodnú stavbu zrekonštruovalo a spravilo z nej turistickú atrakciu. Dôvodom, prečo sa filmári rozhodli pre zmenu lokality, boli údajne príliš moderné stavby na korze v Humennom.

Obchod na korze - replika v Sabinove.jpg

2. Ukradnutá soška Oscara

Keď si režisér Ján Kadár prevzal v roku 1966 Oscara, zrejme netušil, že oňho čoskoro príde. Režisér po auguste 1968 emigroval do USA, následkom čoho bola oscarová snímka zakázaná a na dlhých 20 rokov odložená do trezoru.

Režisér si cennú sošku vzal so sebou, no po jeho smrti sa po nej zľahla zem. Dodnes sa nevie, či sa stratila počas sťahovania, alebo ju niekto ukradol z jeho domu.

3. Nahnevaná Ida Kamińska

Tvorcovia filmu museli pred natáčaním čeliť niekoľkým problémom. Jedným z nich bola herečka stvárňujúca hlavnú postavu. Režiséri sprvu nevedeli, koho do filmu obsadiť.

Keď potom oslovili poľskú herečku Idu Kamińsku, objavil sa ďalší problém – herečka mala k scenáru niekoľko pripomienok, ktoré Kadár nechcel akceptovať.

Nahnevaná herečka sa vrátila do Poľska, kam ju v snahe o záchranu situácie nasledoval aj samotný režisér. Kadárovi sa nakoniec podarilo herečku presvedčiť, aby prijala rolu vo filme, ktorý jej neskôr vyniesol aj nomináciu na Oscara.

Nenechajte si ujsť fenomenálne herecké výkony Idy Kamińskej a Jozefa Kronera. Film Elmara Klosa a Jána Kadára ponúkame v stredu 20. marca od 20:55 hod. na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia