Úvod Novinky Filmy a seriály
Klub bitkárov: 5 zaujímavostí o filme s hviezdnym obsadením
Klub bitkárov: 5 zaujímavostí o filme s hviezdnym obsadením

Klub bitkárov: 5 zaujímavostí o filme s hviezdnym obsadením

Predlohou bola kniha úspešného spisovateľa Chucka Palahniuka, ktorý sa inšpiroval skutočnými udalosťami.

Úspešný film z roku 1999, ktorý vznikol pod režisérskou taktovkou Davida Finchera, ponúkame v piatok večer na Jednotke.

Šokujúce scény, brutálne násilie, explicitná nahota a konzumná spoločnosť bez akýchkoľvek hodnôt a zábran – kontroverzný film Klub bitkárov si takmer okamžite získal pozornosť a priazeň širokého publika.

Pútavý dej a výnimočné herecké obsadenie (vo filme si zahrali Edward Norton, Brad Pitt či Helena Bonham Carter) sú zárukou kvalitného filmového zážitku.

1. Ohúrený spisovateľ

Film bol natoľko vydarený, že výsledok príjemne prekvapil aj samotného autora knižnej predlohy. Palahniuk po vzhliadnutí filmu uviedol, že film je vernou kópiou jeho románu.

Keďže sa vo filmovom svete nestáva často, že by bol spisovateľ skutočne spokojný s filmovou adaptáciou knihy, reakcia spisovateľa je vzácnou výnimkou.

2. Celkom iný záver

Originálny záver filmovej klasiky prinesie nečakaný dejový zvrat. Tento koniec sa však nepozdával čínskej vláde, a tak sa po 23 rokoch rozhodla pre radikálnu cenzúru a koniec filmu zmenila.

Namiesto scény s prevratom sa na obrazovke objaví nápis, ktorý hovorí, že polícii sa podarilo explózii zabrániť a vyhrali autority.

Klub bitkárov na Jednotke.png

3. Zhrození rodičia Brada Pitta

Keďže je film plný násilia a brutálnych scén, Brad Pitt sa snažil presvedčiť svojich rodičov, aby sa naň nedívali.

Oni však boli neoblomní a film si nakoniec pustili. Ako však neskôr priznali, svoje rozhodnutie takmer okamžite oľutovali.

4. Tvrdá herecká príprava

Brad Pitt a Edward Norton sa pred natáčaním museli naučiť nielen základy bojových umení, ale obaja absolvovali aj lekcie vyrábania mydla.

Boxu a taekwondu sa venovali niekoľko hodín denne, na túto prípravu však spomínajú ako na skvelé obdobie.

5. Inšpirované skutočnými udalosťami

Chucka Palahniuka k napísaniu knihy Klub bitkárov inšpirovala bitka, ktorú zažil jednej noci v kempe. Počas nej sa Chuckovi ušlo zopár tvrdých rán, ktoré mu spôsobili škaredé zranenia tváre. Keď sa na druhý deň vrátil do práce, nikto sa ho nespýtal, čo sa mu stalo.

Vtedy si autor uvedomil, že čím horšie zranenia človek má, tým menej pozornosti mu spoločnosť venuje. „Ľudia o vás nechcú vedieť zlé veci. Kľúčom je vyzerať tak zle, že sa vás nikto nič neopýta,“ objasnil Chuck svoju inšpiráciu.

Nenechajte si ujsť kultový film Klub bitkárov, ktorý ponúkame v piatok o 22:00 hod. na Jednotke a live na webe RTVS.

FOTO: Facebook / Fight club

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia