Úvod Novinky Filmy a seriály
Film Tvojazem na Deň detí poteší nielen najmenších
Film Tvojazem na Deň detí poteší nielen najmenších

Film Tvojazem na Deň detí poteší nielen najmenších

Pozrite si rozhovor s producentkou filmu Barborou Budinskou a režisérom filmu Petrom Budinským.

Tvojazem je farebná, dobrodružná a poteší celú rodinu. Nový slovenský animovaný film sa rodil niekoľko rokov a konečne prichádza aj do televízie.

Dobrodružstvá chlapca Rikiho a jeho kamarátov ožijú na obrazovkách Dvojky vo štvrtok 1. júna práve na Deň detí.

O tom, ako Tvojazem vznikala, sme sa rozprávali s producentkou a spoluautorkou námetu Barborou Budinskou a tiež jej režisérom Petrom Budinským.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Paradoxne Tvojazem vznikla len nedávno, lebo ten film sa volal pôvodne trochu inak. Spolu s filmom vzniklo aj niekoľko iných vecí, všetky sme ich chceli nazvať rovnako a vtedy došlo k tomu, že vznikla Tvojazem,“ povedala nám Barbora.

Inými vecami myslela producentka animáku aj interaktívnu hru či knihu, ktorá ponúka ďalšie príbehy plné zábavy, ale aj napätia.

Vytvoriť animovaný film je dlhý, ale krásny proces

„Chceli sme vytvoriť niečo, čo sa dostane k širokému publiku, pretože nič podobné u nás na Slovensku nevzniklo,“ prezradil v rozhovore režisér a zároveň priznal, že spočiatku bral celý projekt len ako hobby.

Ako dodal, Tvojazem začala dostávať konkrétnejšiu podobu, keď sa rozrástol tím a tvorcom sa podarilo nájsť koproducentov v Čechách aj Belgicku.

„Chceli sme to, aby sa s príbehom, ale aj vizuálom filmu dokázal stotožniť bežný divák,“ dodal.

Tvojazem

Tvorba animovaného filmu je dlhý, mimoriadne náročný, ale zároveň tvorivý a krásny proces, zhodujú sa manželia Budinskí.

„Tých fáz bolo veľmi veľa, každá si vyžadovala veľa fantázie... Najprv to boli obrázky kreslené rukou, potom prišli prvé animácie a zrazu to vyzeralo úplne inak a všetko bolo posunuté oveľa ďalej,“ zaspomínala si na tvorivý proces Barbora.

Výsledok môžu konečne posúdiť aj diváci. Tvojazem posadí do kresiel malých aj veľkých, príbeh Rikiho a jeho kamarátov Emy a Tidlinga je plný dobrodružstva. Ide o veľa, ide o záchranu Tvojazeme.

Ústrednú skladbu s názvom Svetlo je v nás naspievala Celeste Buckingham. Postavám prepožičali svoje hlasy známi slovenskí herci – medzi nimi aj Helena Krajčiová, Jozef Vajda či Juraj Kemka.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia