Úvod Novinky Filmy a seriály
Režisér filmu Cesta z města predpovedal budúcnosť. Snímka je aj po 20 rokoch aktuálna
Režisér filmu Cesta z města predpovedal budúcnosť. Snímka je aj po 20 rokoch aktuálna

Režisér filmu Cesta z města predpovedal budúcnosť. Snímka je aj po 20 rokoch aktuálna

Technológie, príroda a človek. Aj o tom je česká komédia Tomáše Vorla z roku 2000.

Keď pred takmer 25 rokmi predstavili tvorcovia film Cesta z města, mnohí len neveriacky krútili hlavami nad správaním hlavnej postavy. Vtedy úsmevný príbeh je dnes realitou, ktorú zažíva veľká časť spoločnosti.

Rozvedený programátor Honza trávi väčšinu času vo virtuálnom svete čísel, tabuliek a kódov. Bez svojho počítača, telefónu a kamery sa nepohne ani na krok. Ako v jednom z rozhovorov povedal režisér Tomáš Vorel, Honza sa živí ťukaním do klávesnice, pri ktorom si ničí oči aj chrbát.

Cesta z mesta.jpg

Už vtedy Vorel varoval, že onedlho všetci ustrnieme v „počítačovej polohe“. Vo filme Cesta z mesta režisér kritizuje nástup moderných technológií a odcudzenie sa od prírody, ktorú človek potrebuje k životu.

Poklona prírode v lyrickej komédii

Život programátora sa však zmení v okamžiku, keď opustí mesto a so synom sa vydá na výlet do prírody. Z pôvodne víkendového výletu sa ale stane niekoľkotýždňové dobrodružstvo v objatí nedotknutej prírody.

Honza postupne zahodí všetku techniku a vymení ju za skutočných ľudí. Spriatelí sa s miestnymi obyvateľmi, predovšetkým s pôvabnou Markétou. Jeho srdce si získa nielen krásna žena, ale aj nádherná príroda.

Po tvrdom návrate do mestskej reality si zanietený programátor uvedomuje, čo ho skutočne robí šťastným a kam patrí. Zisťuje, že to, čo našiel na dedine, mu mesto nikdy nemôže poskytnúť.

Vynikajúcu a stále aktuálnu českú komédiu s Tomášom Hanákom, Barborou Nimcovou, Bolkom Polívkom, Evou Holubovou a ďalšími skvelými hercami ponúkame v premiére v pondelok 22. augusta o 20:30 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO. Facebook / Asociace Českých Kameramanů a Plzeň

Živé vysielanie ??:??

Televízia