Úvod Novinky Filmy a seriály
Nová dokuséria odhalí krutú pravdu o fungovaní štátnej bezpečnosti
Nová dokuséria odhalí krutú pravdu o fungovaní štátnej bezpečnosti

Nová dokuséria odhalí krutú pravdu o fungovaní štátnej bezpečnosti

Nezmeškajte prvú epizódu dvadsaťdielnej série ŠtB: Prísne tajné. Vysielame každú stredu večer na Jednotke.

Niektoré praktiky príslušníkov bývalej komunistickej bezpečnosti sú dodnes zahalené rúškom tajomstva. Sledovali a vedeli o nás všetko.

To, čo o nich vieme my, prezradí nová dokumentárna séria ŠtB: Prísne tajné, ktorú bude od stredy 7. septembra vysielať Jednotka.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je to prvé komplexné audiovizuálne dielo, ktoré sa zaoberá pôsobením štátnej bezpečnosti na Slovensku. „Ideme od úplných prvopočiatkov v roku 1945 až po rozpustenie ŠtB v roku 1990,“ hovorí o novinke jej producent Tibor Búza.

Dokuséria sa dotkne dezinformačných kampaní, politických procesov, únosov, vrážd, zneužívania psychiatrie, prenasledovania cirkvi a mnohých ďalších tém.

Zaujímavosťou je, že na jednotlivých častiach sa podieľalo viacero režisérov. Preto je každá epizóda iná, každý z tvorcov do nej vložil to svoje. „ŠtB: Prísne tajné nastavuje zrkadlo, ako tá doba vyzerala a akým spôsobom ŠtB pracovala a deformovala denný život a realitu,“ približuje Búza.

ŠtB: Prísne tajné vznikla v spolupráci s odborníkmi a historikmi

Diváci spoznajú a uvidia príbehy konkrétnych ľudí, ktorí sa postavili komunistom, za čo museli pykať.

Jedným z najsilnejších je príbeh hudobníka Tomáša Petřivého, ktorý sa ako mladý umelec angažoval pri sprostredkovaní kontaktov československého a poľského disentu.

Následne ho vylúčili zo školy, povolali do vojenskej služby, nemohol sa zamestnať, štátna bezpečnosť pravidelne navštevovala nielen jeho, ale aj jeho rodinu, snažila sa obmedzovať sociálne kontakty.

Až to dospelo k tragickému záveru. Petřivý si siahol na život.

Novú dokusériu by nebolo možné vytvoriť bez odborníkov a znalcov, realizácie a rekonštrukcie prípadov sa opierajú o fakty expertnej československej skupiny historikov.

„Seriál je pripravený pre širokú verejnosť, je spracovaný tak, aby mu rozumeli aj mladí diváci, ktorí komunistickí režim nezažili,“ uvádza na margo ŠtB: Prísne tajné Jerguš Sivoš, historik z Ústavu pamäti národa.

ŠtB: Prísne tajné v stredu o 22:05 hod. na Jednotke, následne dostupné aj v našom online archíve. Prvá epizóda nesie názov Pád - Legenda o Alojzovi Lorencovi. Režíroval ju Lukáš Diko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia