Úvod Novinky Filmy a seriály
Silný príbeh, inšpiratívny film. Sledujte životopisnú drámu Zátopek
Silný príbeh, inšpiratívny film. Sledujte životopisnú drámu Zátopek

Silný príbeh, inšpiratívny film. Sledujte životopisnú drámu Zátopek

Václav Neužil ml. v úlohe legendárneho bežca v pondelok večer na Jednotke.

Veľkolepé filmové pondelky - ten najbližší v podobe filmu Zátopek, ktorý si môžete pozrieť 17. júla o 20:30 hod. na Jednotke.

Nezmeškajte mimoriadne silný príbeh o českom olympionikovi a držiteľovi svetových rekordov.

Emil Ferdinand Zátopek zostáva obrovskou inšpiráciou aj pre súčasných športovcov a jeho príbeh sa dočkal aj filmového spracovania.

Emil Zátopek, film

Film, ktorý sa v kinách objavil pred dvomi rokmi, zachytáva nielen profesionálne úspechy známeho českého atléta, prostredníctvom rozhovorov s Ronom Clarkeom sa diváci dozvedia viac aj o jeho súkromnom živote a osudovom stretnutí.

Hlavnú úlohu Emila Zátopka si zahral Václav Neužil ml., vo filme mu sekundujú Martha Issová, James Frecheville, Robert Mikluš, Jiří Šimek a ďalší. Scenár napísal David Ondříček spolu s Alice Nellis a Janom P. Muchowom.

Niekoľko zaujímavostí, ktoré sa o filme oplatí vedieť

Nápad urobiť film o Emilovi Zátopkovi dostal režisér David Ondříček s hudobným skladateľom Janom Muchowom už v roku 2006.

Oslovili niekoľkých scenáristov, no ani jeden z námetov sa im nepozdával. Preto sa rozhodli, že scenár napíšu sami.

Jeden film o českom atlétovi mal vzniknúť aj oveľa skôr, a to v roku 1967 a vo francúzskej produkcii. Charles Aznavour, ktorý mal hrať hlavnú úlohu, sa dokonca v Prahe stretol so Zátopkom. Z filmu nakoniec nič nebolo.

Zátopek

Graficky upravené zábery fiktívneho olympijského štadiónu v Helsinkách majú vo filme osem závodných dráh. V skutočnosti ich tam bolo sedem.

Václava Neužila ml., ktorý si zahral hlavnú postavu, pripravoval na nakrúcanie atletický tréner Jan Pernica. Celý proces trval päť rokov.

Herec počas nakrúcania filmu výrazne upravil svoje stravovacie návyky, trikrát do týždňa behal a schudol sedem kilogramov.

Neužil si pre potreby úlohy Emila Zátopka nechal na hlave vystrihať plešinu.

Tvorcovia chceli pôvodne nakrúcať v Helsinkách, no tamojší štadión už dávno nevyzerá ako ten z roku 1952. Nakoniec od tohto nápadu upustili.

Zátopek získal desiatich Českých levov, Cenu českej filmovej kritiky a ocenili ho aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

25 50 75 90
Zdroj foto: Lucky Man Films / Dušan Martinček

Živé vysielanie ??:??

Televízia