Úvod Novinky Filmy a seriály
Pozná niekto kultovejší film ako Mlčanie jahniat s Hopkinsom?
Pozná niekto kultovejší film ako Mlčanie jahniat s Hopkinsom?

Pozná niekto kultovejší film ako Mlčanie jahniat s Hopkinsom?

Snímku ovenčenú množstvom ocenení si môžete pozrieť v piatok v noci na Jednotke.

Kultová snímka Mlčanie jahniat oslávila minulý rok tridsať rokov. Pozrieť si ju budete môcť v piatok o 22:00 hod. na Jednotke.

„Scenár sa mi dostal do rúk v roku 1989, v tom čase som bol pracovne v Londýne. Bol to najlepší scenár, aký som dovtedy čítal,“ povedal minulý rok Anthony Hopkins v rozhovore pre Variety.

Anthony Hopkins

Ako ďalej uvádza magazín, posledné detaily v scenári doladil samotný Hopkins spolu s režisérom na stretnutí pri obede.

Anthony Hopkins zároveň priznal, že pred Jodie Foster mal obrovský rešpekt a bál sa s ňou rozprávať. „Veď ona v tom čase získala Oscara,“ skonštatovala žijúca legenda.

Najlepší herec, najlepšia herečka, zoznam cien je dlhý

Mlčanie jahniat nakrúcali vo Filadelfii a aj napriek spoločným (dnes ikonickým) scénam Hopkinsa a Foster, niektoré nakrúcali herci osobitne. Spojili ich až pri finálnom strihu a spracovávaní filmu.

Jodie Foster v rozhovore pre Variety priznala, že nakrúcanie filmu bolo pre oboch obrovské dobrodružstvo a od základu zmenilo ich filmové kariéry.

Sedem nominácií Cien akadémie (Oscarov) premenil film v roku 1992 na päť víťazstiev. Najlepší film, najlepšia réžia, Najlepší herec v hlavnej úlohe, Najlepšia herečka v hlavnej úlohe a Najlepší scenár.

Mlčanie jahniat bodovalo aj odovzdávaní cien BAFTA. Deväť nominácií a dve víťazstvá – jedno pre Hopkinsa, druhé pre Foster. Zoznam cien, ktoré kultový triler (horor) získal, je mimoriadne dlhý.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia