Úvod Novinky Filmy a seriály
6 zaujímavosti o filme Červený kapitán podľa knihy Dominika Dána
6 zaujímavosti o filme Červený kapitán podľa knihy Dominika Dána

6 zaujímavosti o filme Červený kapitán podľa knihy Dominika Dána

Sledujte posledný film, v ktorom hral Ladislav Chudík, v pondelok na Jednotke.

Píše sa rok 1992 a zohraná dvojica policajtov Richard Kaurz a Eduard Burger majú dôvod na oslavu. Podarilo sa im usvedčiť masového vraha.

Ich práca sa však týmto nekončí, nakoľko na jednom bratislavskom cintoríne objavia kostrové pozostatky kostolníka Kloknera. Klinec v lebke, špendlíky pod nechtami a nezvyčajná rýchlosť, akou treba mŕtveho pochovať svedčia o obzvlášť citlivom prípade.

Jeho vyriešenie je však proti srsti mnohým veľmi vplyvným ľuďom. Starší Burger, ktorého stvárnil už nebohý Marián Geišberg, nechce prípad riešiť. Mladší Krauz (Maciej Stuhr) sa púšťa po stopách zločinu. Do deja vstupuje staručký farár Janetka, ktorého si zahrala herecká legenda Ladislav Chudík.

Ako zamiešajú karty nový člen tímu Ivan Canis, major a samotný Červený kapitán? Dozviete sa v pondelok o 20:30 hod na Jednotke.

6 zaujímavostí o filme Červený kapitán

  1. Červeného kapitána si zahral český herec Oldřich Kaiser, ktorý päť týždňov trénoval ruské bojové umenie Systema (používala ho aj Stalinova ochranka).
  2. Postava Červeného kapitána našla údajne inšpiráciu v náčelníkovi Štátnej bezpečnosti Alojzovi Lorencovi.
  3. Film Červený kapitán zarobil viac ako filmy Jánošik - Pravdivá história a Bathory (dovtedy najziskovejšie filmy slovenskej kinematografie).
  4. Arcibiskup vo filme aj v knihe má priezvisko Jastrab. U Dominika Dána je pritom šifrovanie mien postáv v porovnaní s realitou veľmi okaté. Tvorcovia filmu preto meno arcibiskupa v snímke vynechali.
  5. Pre Ladislava Chudíka to bol posledný film, v ktorom hral. Krátko po natáčaní v roku 2015 zomrel.
  6. Knižná predloha od Dominika Dána vyšla v roku 2007, v Česku v roku 2008 pod názvom Kapitán Smrt.

Červený kapitán je šiesty detektívny román úspešného slovenského spisovateľa Dominka Dána. Jeho filmové spracovanie od režiséra Michala Kollára si môžete pozrieť v pondelok o 20:30 hod na Jednotke.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia