Úvod Novinky Filmy a seriály
Zahviezdila už ako dieťa. Film Leon bol pre Natalie Portman prelomový
Zahviezdila už ako dieťa. Film Leon bol pre Natalie Portman prelomový

Zahviezdila už ako dieťa. Film Leon bol pre Natalie Portman prelomový

Režisér Luc Besson jej dal šancu vo filme Leon, ktorý si môžete pozrieť v piatok v noci na Jednotke.

Piatková noc bude patriť Bessonovmu trileru Leon. Fanúšikovia známeho francúzskeho režiséra radia tento film k jeho najvydarenejším.

Snímku nominovali na prestížne César Awards, sedem nominácií sa jej však na víťazstvo premeniť nepodarilo. Snímka však získala Českého leva v kategórii Najlepší zahraničný film.

Natalie Portman, Leon

Na castingu do filmu sa objavila aj mladučká Natalie Herschlag, ktorá si zmenila priezvisko na Portman. To patrilo jej starej mame za slobodna.

Natalie úlohu takmer nezískala, zasiahol však samotný režisér a rozhodol sa dať herečke šancu. Tmavovláska stvárnila hlavnú postavu Mathildy.

Strach o dcéru

Leon sa nakrúcal tesne po tragickej smrti Brandona Lee vo filme Vrana, ktorý zomrel po tom, čo ho nešťastne postrelili. Luc Besson dal preto rodičom Natalie Portman prísľub, že pred nakrúcaním scén vyskúša filmové zbrane on sám.

Herečkini rodičia neboli nadšení, že ich 11-ročná dcéra má stvárniť postavu dievčaťa, ktoré sa zamiluje do staršieho muža a naučí sa zabíjať. Natalie však bola mimoriadne cieľavedomá a podarilo sa jej nakoniec mamu a otca presvedčiť.

Postavu, ktorú stvárnil Jean Reno, mohol dostať aj Al Pacino, Mel Gibson či dokonca Robert de Niro. Režisér sa ju nakoniec rozhodol dať Renovi, s ktorým už mal niekoľko pracovných skúseností.

A ešte jedna zaujímavosť na záver. Mathildu si mohla zahrať Liv Tyler. Tvorcovia sa však zhodli, že pre úlohu je príliš vysoká.

Leon v piatok o 22:30 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
Zdroj foto: Gaumont International

Živé vysielanie ??:??

Televízia