Úvod Novinky Filmy a seriály
Podarí sa utajiť smrť mladíka na poľovačke? Do kín prichádza triler Moc
Podarí sa utajiť smrť mladíka na poľovačke? Do kín prichádza triler Moc

Podarí sa utajiť smrť mladíka na poľovačke? Do kín prichádza triler Moc

Jednu z postáv nového filmu Mátyása Priklera si zahral Attila Mokos, čerstvý držiteľ 2 cien Slnko v sieti.

Počas poľovačky na neformálnom stretnutí vysokopostavených politikov dvoch susedných krajín zahynul po náhodnom výstrele mladý chlapec.

Vyšetrovaním poverili skúseného agent tajnej služby, ktorého úlohou je nájsť vinníka tragédie a zabrániť medializácii. Do kín od 20. apríla prichádza film Moc. Jeho koproducentom je RTVS.

Film Moc

Ide o druhý hraný dlhometrážny film režiséra Mátyása Priklera. Film Moc - drámu s prvkami politického trileru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti, uviedol v svetovej premiére Medzinárodný filmový festival v Rotterdame 1. februára.

Diváci vo filme uvidia Szabolcsa Hajdu, Jana Kačera, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Ingrid Timkovú, Janu Oľhovú či dokumentaristku Luciu Kašovú.

Na začiatku bol náhodný výstrel

Ministri zahraničných vecí dvoch susedných krajín strednej Európy sa stretnú na neformálnej poľovačke v pohraničnom regióne. Po náhodnom výstrele ministra Bergera (Jan Kačer) zahynie mladý durič.


Nakoľko je Berger horúcim kandidátom na post strategického komisára Únie pre vodu, médiá sa okamžite začnú o prípad zaujímať.

Nedostatok vody v mestách Únie je veľkou medzinárodnou témou, definitívne rozhodnutie o vymenovaní komisára je blízko a jeho protikandidát chce privatizovať vodné zdroje v Únii.

Tajné služby poveria agenta Steinera (Szabolcs Hajdu), aby sa pokúsil ututlať škandál. Netuší, kto strieľal, jeho úlohou je zabrániť medializácii.

Pri návšteve miesta, kde sa nehoda stala, narazí na novinárku (Lucia Kašová), ktorá sa snaží získať o tragédii a strelcovi informácie.

Zábery z filmu Moc

Rodina mŕtveho chlapca sa chystá na pohreb, rodičia (Attila Mokos, Éva Bandor) a sestra Eva (Mária Zaujecová) sú zúfalí, cítia sa bezmocní, nevedia, kto zabil ich milovaného. Steiner zistí pravdu o strelcovi.

Žiada nadriadeného, aby mu zaplatil za vyriešenie situácie, keďže vie, že je smrteľné chorý a chce sa postarať o rodinu.

Dostáva príkaz nájsť a podplatiť niekoho, kto na seba vezme obvinenie z vraždy.

Minister sa ťažko vyrovnáva s morálnou dilemou medzi nutkaním priznať sa k činu a možnými politickými dôsledkami, a uteká na svoju chatu v lese.

Pravda a moc

To skomplikuje politickú situáciu a pritiahne ďalšiu pozornosť médií. Steiner si uvedomuje dôsledky možnej ministrovej rezignácie, a tak sa rozhodne prevziať v celej situácii aktívnejšiu úlohu.

Aký je skutočný príbeh a kto sú jeho protagonisti? Je pravda skrytá v udalostiach alebo v ich dôsledkoch?

„Našou snahou bolo prerozprávať príbeh, ktorého základom je tragická nehoda, ktorá zmení život ústredných postáv. Každá z nich sa s ňou snaží vysporiadať po svojom.

Niektorí pravdu hľadajú, niektorí si spytujú svedomie, iní ju zasa manipulatívne zakrývajú a schovávajú za vyššie záujmy. Každá z postáv zároveň sleduje osobné ciele.

Potešilo ma, že na festivale v Rotterdame kde mal film svetovú premiéru, diváci vnímali príbeh ako univerzálne rozprávanie, o relativizácii viny a pokrivení pravdy v súkolí moci, ktorý sa mohol odohrať kdekoľvek a kedykoľvek,“ hovorí spoluautor scenára Marek Leščák.

Film Moc nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť.

Film Moc

„Téma moci a bezmocnosti, a ich podôb v súčasnej spoločnosti nás s režisérom Mátyásom Priklerom fascinuje už dlho.

Morálna dilema politika po nehode na poľovačke je základom príbehu o dilemách moci, o bezmocnosti mocných a moci bezmocných,“ dodáva producentka filmu Zora Jaurová.

Silné mená z troch krajín

Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, čo odráža aj zloženie realizačného tímu.

Spoluautorom originálneho scenára je Marek Leščák, ktorý s Mátyásom Priklerom spolupracuje už dlhší čas.

Na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos, ktorý má za sebou niekoľko spoluprác so známym švédskym režisérom Royom Anderssonom.

Attila Mokos vo filme Moc

Okrem výrazných hereckých výkonov Szabolcsa Hajdu a Jana Kačera v hlavných úlohách, diváci uvidia Mihálya Kormosa, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Máriu Zaujecovú, Luciu Kašovú, Romana Poláka, Miroslava Krobota, Istvána Olasza, Petra Oszlíka, Ingrid Timkovú či Janu Oľhovú.

V kinách od 20. apríla.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, foto: MPhilms_Filmtopia

Živé vysielanie ??:??

Televízia