Úvod Novinky Filmy a seriály
Poďte si pozrieť pamiatky, ktoré využili vo filme Piargy
Poďte si pozrieť pamiatky, ktoré využili vo filme Piargy

Poďte si pozrieť pamiatky, ktoré využili vo filme Piargy

Múzeum slovenskej dediny v Martine je najväčšou expozíciou v prírode.

Najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku je Múzeum slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

Budujú ho podľa riaditeľa SNM – Múzeá v Martine Radovana Sýkoru od druhej polovice 60. rokov minulého storočia ako expozíciu tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života na Slovensku.

Martin-skanzen-Erika-Ďurčová-TASR

V areáli múzea je na ploche 15,5 hektára sústredených viac než 150 obytných, hospodárskych, technických, spoločenských a sakrálnych stavieb z Oravy, Turca, Kysúc a Liptova. Ako uviedol Radovan Sýkora, atraktivitu tradičnej stavebnej kultúry využívali aj mnohí filmári:

„Nakrúcala sa tu napríklad rozprávka Perinbaba, šou Zem spieva či film Piargy.“

K najpozoruhodnejším pamiatkam z regiónu Oravy patrí podľa riaditeľa zemianska usadlosť z Vyšného Kubína z roku 1748:

„V centre areálu je situovaný turčiansky región a dominantu tvorí drevený rímskokatolícky kostol z Rudna z rokov 1790 – 1792.

K unikátnym stavbám patrí aj filagória zo Slovenského Pravna s cennými doskovými maľbami z roku 1792, rekonštruovaný objekt vozárne z Moškovca a usadlosť z Horného Turčeka, ktorá je typickým reprezentantom nemeckého obydlia z kremnickej oblasti.“

skanzen-Erika-Ďurčová-TASR

V areáli Múzea slovenskej dediny sa konajú od roku 1991 programové podujatia s ukážkami tradičnej ľudovej výroby, remesiel, zvykoslovia a folklóru.

Súčasťou života v rozľahlom areáli múzea sú aj reálne poľnohospodárske práce, napríklad rez ovocných drevín, strihanie oviec či kosenie lúk. Riaditeľ múzea Radovan Sýkora dodal:

„Vo fašiangovom sprievode za náreku plačiek a veselej muziky pochovajú basu, ktorá odpočíva až do vzkriesenia na Veľkú noc. Počas nej predvedú napríklad vynášanie Moreny, prinášanie letečka, veľkonočnú šibačku a oblievačku.

So zdobením kraslíc či pletením korbáčov zoznámia návštevníkov remeselníci. Pred Vianocami predstavujeme aj liatie vosku, olova alebo púšťanie orechovej škrupinky so sviečkou na vodu.“

Ukážky zvykov a tradícií sa viažu k jednotlivým ročným obdobiam. Pre návštevníkov ich predstavujú folkloristi na pravidelných nedeľných podujatiach.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia