Úvod Novinky Filmy a seriály
Cillian Murphy exceluje v Oppenheimerovi a spolu s filmom zbiera ceny
Cillian Murphy exceluje v Oppenheimerovi a spolu s filmom zbiera ceny

Cillian Murphy exceluje v Oppenheimerovi a spolu s filmom zbiera ceny

Kritici ocenili aj hercove darebácke postavy, keď jeho vlčí pohľad vraj stačí na to, aby zamrzla voda.

Zobrazenie astrofyzika Roberta Oppenheimera v rovnomennom filme sa ukazuje ako jedna zo životných postáv stvárnených írskym hercom Cillianom Murphym.

Ako Robert Oppenheimer

Oppenheimer-Cillian-Murphy-RTVS

Nový rok 2024 priniesol Cillianovi Murphym prestížny Zlatý glóbus za Oppenheimera a teraz táto snímka Christophera Nolana získala podľa agentúry AFP až 13 nominácií aj na Filmovú cenu Britskej akadémie (BAFTA) .

Medzi nimi je aj nominácia Cilliana Murphyho na cenu BAFTA ako najlepšieho herca v hlavnej úlohe.

Írsky herec sa narodil v meste Cork 25. mája 1976 v rodine, kde mama učila francúzštinu a otec pracoval na ministerstve školstva. Aj v širšej rodine mal okolo seba učiteľov, ktorými boli aj jeho starý otec, tety či strýkovia.

Herec Cillian Murphy navštevoval katolícku strednú školu, kde sa dostával často do problémov za zlé správanie, aj keď s učením nemal problémy.

Hercom vďaka učiteľovi

Cillian-Murphy-RTVS

Pôvodne chcel byť rockovou hviezdou a hral na gitaru, ale učiteľ angličtiny spisovateľ William Wall ho motivoval, aby sa venoval herectvu.

Za chybu považoval Cillian Murphy aj začatie štúdií práva na Univerzite College Cork, o ktorom povedal:

„Nemal som žiadne ambície to študovať.“

Univerzitu opustil ešte v prvom ročníku a podarilo sa mu uspieť na konkurze do Corcadorca Theatre Company, kde debutoval na divadelných doskách ako profesionálny herec v roku 1996.

Úspechy získal Cillian Murphy najmä vo filme, keď zabodoval v horore Dannyho Boyla 28 dní potom (2002).

S Colinom Farrellom sa objavil vo filme Prestávka (2003), ktorý sa stal najlepším írskym nezávislým filmom v histórii írskych kín až do roku 2006, kedy bol tento rekord prekonaný a v Írsku začali o ňom hovoriť ako o druhom Colinovi Farrellovi.

Famózny v Peaky Blinders aj ako trans

Peaky-Blinder-Insta

V roku 2005 ho oscarový režisér Neil Jordan obsadil do hlavnej postavy transrodovej ženy v dnes už ikonickom filme Raňajky na Plute, kde si zahral naoko drsného chlapa, ktorý sa zmení na jemné dievča v realite undergroundových kabaretov v Londýne.

Za tento film, kde bol hodnotený ako jeho životný výkon, bol Cillian Murphy nominovaný na Zlatý glóbus, ktorý získal teraz za snímku Oppenheimer.

Menšiu postavu získal v hollywoodskej dráme Cold Mountain (2003) a začala sa jeho spolupráca s režisérom Christopherom Nolanom, ktorý neskrýval z herca nadšenie a obsadil ho do viacerých svojich filmov:

„Má tie najvýnimočnejšie oči a ja sa mu snažím vymýšľať dôvody, aby si pri detailných záberoch zložil okuliare.“

Režisér Christopher Nolan obsadil Cilliana Murphyho do trilógie Temný rytier (2005 – 2012), kde hral Scarecrowa.

Rovnako sa objavil v Nolanovom filme Batman začína z roku 2005 po boku Michaela Cainea, Liama Neesoma, Katie Holmes či Morgana Freemana.

Americký režisér Wesley Craven ho obsadil do svojho thrilleru Červené oči (2005) a v New York Times kritička Manohla Dargs herecký výkon Cilliana Murphyho okomentovala, že zahral dokonalého darebáka:

„Vyzerá dosť chladne na to, aby zamrzla voda a jeho vlčí pohľad skrýva množstvá vlastných hrôz.“

Úlohy filmových sympatických darebákov však Cillian Murphy zavŕšil zrejme v dobovom dramatickom seriáli Peaky Blinders (2013 – 2022) z produkcie BBC, kde zobrazil charizmatického rómskeho mafiána Tommyho Shelbyho.

V roku 2020 The Irish Times označil Cilliana Murphyho za jedného z najväčších írskych filmových hercov všetkých čias.

25 50 75 90
@cillianmurphyofficiall, CinemArt.sk, TASR, BBC, NYT

Živé vysielanie ??:??

Televízia