Úvod Novinky Filmy a seriály
Veľký úspech: film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo získal Českého leva
Veľký úspech: film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo získal Českého leva

Veľký úspech: film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo získal Českého leva

Ocenenia získal rozprávkový príbeh aj hudba z komédie Tancuj Matylda z koprodukcie RTVS.

Z dielne koprodukcie RTVS pochádza rozprávkový film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, ktorý v sobotu 9. marca získal prestížneho Českého leva za najlepší animovaný film roka 2023.


Rovnako Českého leva získal aj ďalší hraný film Tancuj Matylda za najlepšiu filmovú hudbu, ktorú zložil Michal Pavlíček na film o Alzheimerovej chorobe režiséra Petra Slavíka podľa scenára Nataše Slavíkovej, ktorý pochádza rovnako z koprodukcie RTVS.

Popri českých legendárnych hercoch Regine Rázlovej či Karelovi Rodenovi sa tu predstavila aj slovenská herečka Zuzana Kanócz.

Ocenený animovaný rozprávkový príbeh o svietiacom Tonkovi nemohol predstaviť v Prahe režisér Filip Pošivač a nemohol sa odovzdávania cien zúčastniť, lebo s filmom práve súťažil na festivale v Japonsku.

Českého leva preto prevzal producent Jakub Viktorín, ktorý v ďakovnej reči o. i. zdôraznil: „Náš film hovorí v metafore o inakosti, ktorá spoločnosť obohacuje.“

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo

Animák pochádza z koprodukcie troch susedných krajín Česka, Slovenska a Maďarska, pričom rozpráva príbeh 11-ročného Tonka, ktorý od narodenia svieti. Dojímavý príbeh napísala spisovateľka Jana Šrámková.

Animovaný film bodoval v minulom roku na viacerých festivaloch v zahraničí, napríklad aj na 43. ročníku najväčšieho festivalu animovaných filmov vo Francúzskom Annecy, kde získal cenu poroty v kategórii Cntrechamp. Navyše postava Tonka je historicky prvou svietiacou animovanou bábkou na svete.
25 50 75 90
Zdroj: ČT, Český lev, RTVS, has

Živé vysielanie ??:??

Televízia