Úvod Novinky Filmy a seriály
Silný a dojímavý Čas nádejí: Scény, ktoré chytili za srdce
Silný a dojímavý Čas nádejí: Scény, ktoré chytili za srdce

Silný a dojímavý Čas nádejí: Scény, ktoré chytili za srdce

Seriál Čas nádejí priniesol množstvo dramatických, tragických, ale aj dojemných momentov.

Pripomeňme si obrazy, ktoré sa pohrali s emóciami diváka a chytili za srdce.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Strata lásky

Keď Géza dezertoval počas prvej svetovej vojny, ukryl sa v stodole farmára v Chorvátskej Slavónii. Tu spoznal svoju lásku Vesnu. Na mieste, ktoré sa stalo hniezdom ich lásky sa príbeh aj končí. Vesnu v jeho náručí zastrelil strážnik pátrajúci po stratenom dezertérovi.

Čas nádejí Vesna a Géza.png

Narodil sa Vojtech

Géza sa vrátil k svojej žene Róze, ktorá ho ďalšie mesiace ukrývala v pivnici. Počas týchto dní sa vzťah medzi nimi začal utužovať.

Róza otehotnela, ale Géza trval na prerušení tehotenstva. Scéna, ako prichádza Róza k anjeličkárke patrila k tým ťažším obrazom, pri ktorých mnohé ženy zamrazilo.

Narodenie Vojta v Čase nádejí.png

Géza napokon náhle zmizol, pričom netušil, že jeho manželka si dieťa nechala. O niekoľko mesiacov sa narodil zdravý chlapec Vojto. Róza priviedla na svet dieťa odhodlaná chrániť ho pred zlým vplyvom Gréty.

Posledná rozlúčka

Lásku mladých ľudí Vojtu a Ireny roztrhla druhá svetová vojna. Irena prichádza do domu Violovských, aby sa rozlúčila s Vojtom predtým, ako jej rodina emigruje.

Irena sa lúči Čas nádejí.jpeg

Géza vie, že ak Vojtovi povedia o Ireninej návšteve rozhodne sa ísť s ňou a syna stratia. Preto jej návštevu utaja a Vojtovi neprezradia, že Irena odišla. Smutná scéna je o to silnejšia, že Rózu bolia výčitky svedomia voči synovi.

Irena sa musí Samka vzdať

Doktor Weiner vie, že dieťa nemá šancu prežiť podmienky koncentračného tábora, ktorý hrozí všetkým Židom. Preto Irenu presvedčí, aby sa syna vzdala a vymenila ho za mŕtve telíčko chlapca. V tejto epizóde sme mohli sledovať niekoľko srdcervúcich momentov.

Irena porodila syna Samka.jpeg

Irena sa lúči so svojim synom, ktorého doktor uspí a vloží do lekárskej tašky. Následne spolu pochovávajú mŕtve bábätko. Oba tieto momenty priniesli pocity skutočného ľudského utrpenia za cenu záchrany života.

Vagón smrti

Irena nastúpi do vagóna vlaku, ktorý mieri do koncentračného tábora. Zbitá gestapom sa ocitne zoči voči mužovi, ktorý si osvojil jej syna. Dvere vagóna sa zavrú a on odpíska vlak, ktorý vezie matku jeho „syna“ na smrť.

Irena na ceste do koncentračného tábora.jpg

V záverečnej epizóde Vojto obdrží list, v ktorom sa dozvedá zlé správy. Irena transport neprežila. Vojtovi nikdy nepovie o ich synovi Samkovi.

Stretnutie Rózy a Juciky

V závere seriálu sa stretáva Róza a Jucika. „Obom sa nám klamalo, ale my dve by sme si klamať nemuseli,“ znejú slová, ktoré povedala Róza Jucike. Dve ženy, ktoré milovali Gézu sa stretávajú pri jednom stole.

Jucika a Róza sa stretávajú.png

Géza zbitý vo väznici zanecháva list na rozlúčku. Upadá do bezvedomia, kým jeho ženy stále dúfajú, že je v poriadku.

Seriál Čas nádejí priniesol množstvo emócií a obrazov ťažkej doby na začiatku 20teho storočia. Nenechajte si ho ujsť, ešte stále je dostupný v archíve RTVS. Už iba do 17. marca!

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia