Úvod Novinky Filmy a seriály
Umelci a mladé talenty zbystrite. RTVS otvorila nové špičkové kreatívne centrum v Bratislave
Umelci a mladé talenty zbystrite. RTVS otvorila nové špičkové kreatívne centrum v Bratislave

Umelci a mladé talenty zbystrite. RTVS otvorila nové špičkové kreatívne centrum v Bratislave

RTVS vybudovala svoje kreatívne centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach a to bratislavské sprístupnilo svoje priestory.

Kreatívne centrum Arténa v Bratislave je zamerané na podporu audiovizuálnej tvorby. Vybudovanie kreatívnych centier RTVS umožnilo poskytnutie nenávratného finančného príspevku z eurofondov. „Trvalo to tri roky a spolu Bratislava, Košice a Banská Bystrica boli investície okolo 25 miliónov eur, Bratislava bola 10 miliónov,“ povedal riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V zrekonštruovaných priestoroch Artény sa nachádzajú špičkovo vybavené audiovizuálne pracoviská zamerané na vzdelávanie, prácu a experimentovanie s najmodernejšími technológiami. Pre študentov, mladých tvorcov, ale aj renomovaných odborníkov vznikol v Mlynskej doline unikátny priestor, ktorý dokáže konkurovať mnohým svetovým štúdiám.

riaditeľ-rtvs-ľuboš-machaj-prestrihol-pásku-a-otvoril-kreatívne-centrum-v-bratislave

Všetky fotografie novootvoreného kreatívneho centra v Bratislave si pozrite dole v našej galérii.

„Hlavným cieľom je objavovať nové talenty a dokázať si overiť nové technológie a možnosti, ktoré by sme si v inom prípade bez tých technológií, overiť nemohli," pokračuje Ľuboš Machaj. FILM LABY prinášajú možnosť úpravy filmov, mix zvuku a kontrolnej projekcie na jednom mieste v najvyššej kvalite DOLBY Atmos.

TV LAB s experimentálnym TV štúdiom je spolu s ostatnými TV štúdiami Artény ako prvý na Slovenku realizovaný v IP štandarde s komplexným IP reťazcom vrátane kamier. TV LAB je pripravený na testovanie nových formátov, technológií, či študentské vysielanie.

diváci-sedia-v-sále-kina-kreatívneho-centra-rtvs

MEDIA LAB tvoria pracoviská so špičkovými strižňami a grafickými pracoviskami, ktoré privítajú nielen redaktori, filmári, ale aj grafici, či animátori. Pre členov KC bude k dispozícii zasadačka, či 15-miestna školiaca miestnosť s 8K projekciou a zvukom Dolby Atmos.

„Máme to postavené tak, že v Bratislave je to na tie náročnejšie audiovizuálne diela, Banská Bystrica je skôr na audio a Košice na dokumenty. Ale všetky môžu robiť všetko. Viem, že sa už aj v Bystrici pripravovali audiovizuálne dokumenty, ktoré sme aj vysielali,“ hovorí riaditeľ RTVS.

kreatívne-centrum-rtvs

K dispozícii budú pre všetkých, ktorí budú mať záujem niečo vyrábať. „Už teraz existujú projektoví manažéri, ktorí pripravujú zmluvy a už teraz zabezpečujú rôzne podujatia, ktoré sa venujú produkcii kreatívnych vecí. Vanda Hrycová tu napríklad prednášala. Máme už zabezpečené aj to, aby im prednášali zaujímaví ľudia, čo sa týka tvorivosti alebo produkcie kreatívnych centier,“ predstavuje.

Mladí umelci budú vedieť tieto špičkové priestory a technológie využiť aj individuálne. „Keďže to spadá do RTVS, my to musíme financovať, takže sa z toho musia zarábať aj nejaké peniaze. Nie je to nič zásadné, je tam poplatok za členstvo v kreatívnych centrách,“ dodáva Ľuboš Machaj.

Týmto projektom RTVS prispieva k rozvoju kultúry a kreativity na Slovensku a napĺňa tak svoj cieľ stať sa lídrom v prinášaní trendov, inovácií a modernizácii audiovizuálneho prostredia na Slovensku. 25 50 75 90

Galéria

riaditeľ-rtvs-ľuboš-machaj-prestrihol-pásku-a-otvoril-kreatívne-centrum-v-bratislave kreatívne-centrum-rtvs riaditeľ-rtvs-ľuboš-machaj-v kinosále-s-patrikom-hermanom-kreatívneho-centra-rtvs zvuková-miestnosť-a-strižňa-v-kreatívnom-centre-rtvs zvuková-miestnosť-kreatívneho-centra-rtvs kreatívne-centrum-rtvs-v-bratislave mixpulty-v-kreatívnom-centre-rtvs školiaca-miestnosť-kreatívneho-centra menšia-miestnosť-kina-v-kreatívnom-centre-rtvs-v-bratislave školiaca-miestnosť- kreatívneho-centra-rtvs-v-bratislave diváci-sedia-v-sále-kina-kreatívneho-centra-rtvs ľuboš-machaj-v-kine-kreatívneho-centra-rtvs

Živé vysielanie ??:??

Televízia