Úvod Novinky Filmy a seriály
Čo všetko ste nevedeli o Limonádovom Joeovi. Legendárny film má 60 rokov
Čo všetko ste nevedeli o Limonádovom Joeovi. Legendárny film má 60 rokov

Čo všetko ste nevedeli o Limonádovom Joeovi. Legendárny film má 60 rokov

Pri sledovaní filmu spadla americká herecká ikona Henry Fonda od smiechu zo stoličky.

Slávny americký herec Henry Fonda sa pri premiére českého legendárneho filmu v USA Limonádový Joe aneb Koňská opera smial až tak, že spadol zo stoličky. Tento nezabudnuteľný český film režiséra Oldřicha Lipského oslavuje 60 rokov od uvedenia do kín v roku 1964.

Z časopisu do divadla a do filmu

Paródiu na westerny začal písať novinár, spisovateľ a scenárista Jiří Brdečka na pokračovanie v časopise Ahoj na neděli v rokoch 1939-1940. Ako uvádza český web prosvet.cz, scenárista tak urobil z tohto dôvodu: „Inšpiráciou pre Limonádového Joea boli príbehy Divokého západu, ktoré Brdečku fascinovali.“

Paródia na divoký Západ sa páčila aj čitateľom, takže onedlho vzniklo rovnomenné divadelné predstavenie, ktoré malo premiéru 1. marca 1955 v pražskom Divadle estrády a satiry (neskôr Divadlo ABC). Z divadla na filmové plátno príbeh preniesol režisér Oldřich Lipský tak vydarene, že sa film stal „jedným z najúspešnejších filmov českej kinematografie“.

Karel-Fiala-RTVS

Odsunula vlastného syna

Režisér Lipský podľa TASR pripravoval filmovú podobu Joea pôvodne pre Jiřího Kodeta, ktorý mal hrať úlohu pištoľníka a abstinenta. Zasiahla Kodetova mama herečka Jiřina Steimerová, ktorá bola tak očarená hercom Karlom Fialom, že Lipského presvedčila, aby dal príležitosť jemu.

Miloš-Kopecký-RTVS

Prácu režiséra Oldřicha Lipského poznáme aj z radu ďalších obľúbených filmov, akými sú jeho prvotina Cirkus bude! (1954), ale aj Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969), Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), Ať žijí duchové (1977), „Marečku, podejte mi pero!“ (1976), Adéla ještě nevečeřela (1977) či Tajemství hradu v Karpatech (1981), alebo z rozprávky Tři veteráni (1983).

Prvý v nominácii na Oscara

Film Limonádový Joe paroduje nielen kovbojky, ale aj operetno-hudobné produkcie a reklamný priemysel zároveň. Brilantným komickým výkonom sa vo filme predstavili žiarivé hviezdy ako aj Karel Gott v úlohe spievajúceho kovboja. Karel Fiala bol skúsený spevák, ale vo filme iba hral a súhlasil s tým, aby spevácke party stvárnil božský Kája.

Vo filme sa objavil aj Waldemar Matuška v postave Coyota Kida, či ďalšie legendy z hercov ako Karel Effa, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Zdeněk Srstka, Josef Hlinomaz a i. S textom Jiřího Brdečku naspieval spevák v komédii už klasický Matuškov hit V Lincolnu loňskýho roku

Lump aj hrdina - jedna rodina

Na Filmovom festivale v San Sebastiane získal film Striebornú mušľu. Ako prvý československý film sa Joe uchádzal o nomináciu na Oscara, no nedostal sa do pätice finalistov.

Oľga-Schoberová-ČT

Navyše bol film, v ktorom Fialovi sekundovali Miloš Kopecký, Rudolf Deyl či Květa Fialová a Olga Schoberová (oslávila 15. marca 2024 81 rokov), doslova nabitý nezabudnuteľnými hláškami ako napríklad: „Já se vrátím. A nebudu sám, se mnou přijde zákon.“ Alebo: „Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.“

Limonádový Joe ako propagátor známej Kolalokovej limonády a odporca alkoholu ostal najslávnejšou rolou Karla Fialu. Jej úspech už nikdy neprekonal. Nedostatok hereckých príležitostí mal zrejme aj preto, že po roku 1968 vystúpil z komunistickej strany.

Film priniesol nesmiernu popularitu herečke Oľge Schoberovej, keď stvárnila postavu naivnej Winnifred šíriacej osvetu v divokej Arizone a len 21-ročná herečka sa stala hviezdou medzinárodnej veľkosti. Predstavili ju britskej kráľovnej Alžbete II. a jej manželovi princovi Filipovi. Do okruhu jej priateľov sa zaradili herecké osobnosti ako Clint Eastwood, Paul Newman či Robert Redford.

Stala sa sexidolom českého filmu, no sama sa nikdy nepovažovala za skutočnú herečku. Dokonca sa objavila na stránkach magazínu Playboy objavila ako sexsymbol roku 1969 vedľa hviezd ako Ursulla Andressová a Brigitte Bardotová. Vydala sa za prezidenta štúdia Warner Brothers Johna Calleya, ale tento fakt už nevyužila, aby sa presadila v Hollywoode a filmovanie zanechala ako 40-ročná.

Květa-Fialová-RTVS

Tornado Lou životná postava Květy Fialovej

Životnú úlohu film Limonádový Joe priniesol aj českej herečke Květe Fialovej, ktorá sa narodila 1. septembra 1929 na Slovensku v obci Veľké Dravce. Na Slovensku žila do roku 1938, kedy jej rodinu prinútili nacionalisti odísť do Čiech. Postava barovej speváčky Tornado Lou v paródii na divoký Západ ju predurčil k ďalším úlohám vypočítavých dám, ktoré svoj atraktívny zovňajšok využívali k dosiahnutiu cieľov. Květa Fialová bola manželkou režiséra Pavla Hášu a zomrela v roku 2017 vo veku 88 rokov.

Film Limonádový Joe bol plný akčných scén a súbojov, pri ktorých sa využívali profesionálni kaskadéri a ako dodáva český web prosvet.cz: „V tej dobe neexistovalo kaskadérske združenie v Československu, preto sa hľadali silní a odvážni jedinci medzi vrcholovými športovcami.“

plagát-TASR-Pavel-Neubauer

Celkovo sa na filme podieľalo 35 kaskadérov a fenomenálny film pritiahol v Československu aj v zahraničí do kín na vtedajšie časy úctyhodných vyše 4,5 milióna divákov, čo by bol úspech aj v dnešných časoch.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, ČT, TASR, SITA, prosvet.cz, has

Živé vysielanie ??:??

Televízia