Úvod Novinky Filmy a seriály
Johanka z Arku nebola z Arku: Týchto 5 faktov ste o nej zrejme netušili
Johanka z Arku nebola z Arku: Týchto 5 faktov ste o nej zrejme netušili

Johanka z Arku nebola z Arku: Týchto 5 faktov ste o nej zrejme netušili

Jej príbeh ponúkneme v nedeľu večer na Jednotke.

Nenechajte si ujsť veľkofilm Luca Bessona s hviezdnym hereckým obsadením. Film Posol: Príbeh Johanky z Arku v hlavnej úlohe s Millou Jovovich ponúkneme v nedeľu o 21:25 hod. na Jednotke. Aká bola v skutočnosti Johanka z Arcu a kde sa v skutočnosti narodila?

1. Nebola z Arku, ženíchov odmietala

Možno vás to prekvapí, ale Johanka sa nenarodila v Arku. Pochádzala z dedinky Domrémy. Prívlastok „z Arku“ je odvodený z priezviska jej otca, ktorý sa volal Jacques d'Arc. Johanka mala štyroch súrodencov, spomedzi ktorých bola najmladšia.

Hoci sa vraví, že Johanka bola krásna žena, nikdy sa nevydala. Rodičia sa jej snažili nájsť ženícha, avšak ona každého odmietla. Dôvodom boli jej hlasy, ktorým sľúbila, že zostane navždy pannou.

2. Od detstva počula hlasy

Keď mala Johanka asi 12 rokov, začala počuť neznáme hlasy. Tie jej hovorili, čo má robiť a kam sa má vydať. Mladé dievča si ich interpretovalo ako znamenia od Boha. Anjelské hlasy však vydesili jej rodičov, ktorí prosili o pomoc lekárov. Tí sa domnievali, že Johanka trpí duševným ochorením alebo epilepsiou.

Milla Jovovich ako Johanka z Arku

3. Prežila dve vážne zranenia aj skok z veže

Hoci sa Johanka vyhýbala priamemu boju, počas vojen bola dvakrát vážne zranená. V bitke pri Orleáns jej šíp prebodol rameno, druhé zranenie sa jej stalo neďaleko Paríža. Z oboch zranení sa však nakoniec dostala.

Tesne po zajatí v Beaurevoir sa pokúsila utiecť cez okno, ktoré bolo údajne vo výške 25 metrov. Napriek neuveriteľnej výške tento skok prežila, zranená ležala v tráve takmer tri dni. Nakoniec ju našli lovci, ktorí ju odviedli pred súd. Aj oni totiž túžili len po tom, aby Johanka zomrela potupnou smrťou na hranici.

4. Nevedela písať a nosila mužské šaty

Keďže bola Johanka žena, nedostalo sa jej kvalitného vzdelania a ona sa napríklad nikdy nenaučila písať. Jej silnými stránkami však boli odvaha, vytrvalosť a vynaliezavosť. Aj preto si nakoniec našla spôsob, ako viesť s inými písomnú korešpondenciu. Listy diktovala svojmu pisárovi a podpisovala vlastným podpisom.

Hoci bola žena, odjakživa sa obliekala do mužských odevov. A to ju nakoniec stálo život. Keď bola predvedená pred súd, musela si vypočuť desiatky obvinení. Tým najhorším však bolo, že nosila mužský odev. Ten mala oblečený aj niekoľko hodín pred upálením.

5. Snažili sa ju nahradiť

Aj niekoľko rokov po Johankinej poprave sa vo Francúzsku objavovali ženy, ktoré sa za ňu vydávali. Neúnavne tvrdili, že Johanka nezomrela a stále žije. Na tejto hre sa podieľali aj dvaja z Johankiných bratov, ktorí ľudí presviedčali, že Johanka ušla z väzenia a vydáva sa za rytiera.

Nezmeškajte veľkolepý film Posol: Príbeh Johanky z Arku, ktorý odvysiela Jednotka v nedeľu o 21:25 hod.

25 50 75 90
FOTO: Youtube

Živé vysielanie ??:??

Televízia