Úvod Novinky Filmy a seriály
Klenot slovenskej tvorby Neberte nám princeznú. Zaujímavosti, ktoré ste možno nevedeli
Klenot slovenskej tvorby Neberte nám princeznú. Zaujímavosti, ktoré ste možno nevedeli

Klenot slovenskej tvorby Neberte nám princeznú. Zaujímavosti, ktoré ste možno nevedeli

Kultový film Neberte nám princeznú je plný tajomstiev, ktoré dodnes nevieme.

Film vznikol v roku 1981 a predstavili sa v ňom hviezdy ako Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Marie Rottrová a Luděk Sobota.

Čím však muzikál vynikol je hudba. Skomponoval ju Dežo Ursiny, pričom už od začiatku presne vedel, kto by mal piesne spievať. Miro Žbirka však ponuku najskôr odmietol. V tých rokoch rozbiehal svoju veľkú kariéru a bol príliš zaneprázdnený hraním s Modusom.

neberte-nam-princeznu

Dežo Ursiny bol veľký tvorca, ktorý si dal záležať na maximálnej kvalite. Tak ho vnímali všetci, ktorí s ním spolupracovali. Režisér a scenáristka filmu ho označili za maximalistu, ktorý chcel to najlepšie, čo mohol mať.

Keď sa Meky Žbirka dozvedel, kto stojí za hudbou rozhodol sa ponuku prijať. Na účinkovanie prehovoril aj Mariku Gombitovú. Meno Dežo Ursiny presvedčilo aj Mariu Rottrovú, ktorá už vopred tušila, že práve vzniká niečo legendárne. Nemýlila sa, muzikál je klenotom v slovenskej tvorbe.

neberte_nam_princeznu.png


Zaujímavosti o filme

- Soundtrack k muzikálu vyšiel až o neuveriteľných 20 rokov neskôr. V rokoch 2005 aj 2006 získal hodnotné ocenenia.

- V muzikáli vystupuje Miroslav Žbirka v pásikavom vlnenom svetri, ktorý si chcel po natáčaní nechať. To mu však bolo zamietnuté. Neskôr sveter zazrel v inej relácii a tak sa opäť ozval. Chcel svoj sveter ešte raz vidieť, ale ani to mu nebolo umožnené.

neberte_nam_princeznu2.png

- Režisér filmu Martin Hoffmeister sa dozvedel až po 30tich rokoch od natáčania, že produkcia počas natáčania zahrievala hercov čajom s rumom. Prezradil do Miroslav Žbirka. Reakcia režiséra bola, že by to určite nedovolil.

- Počas natáčania sa začal jeden z chlapcov dusiť páperím, preto bolo potrebné zasiahnuť.

- Režiséra nahnevalo, keď deti zjedli rožky, ktoré boli súčasťou scény. Všetky deti sa rozplakali, keď na nich nakričal.

- Vzhľadom na dobu, v ktorej bola slobodná tvorba obmedzená, tvorcovia museli zvažovať viacero aspektov. Váhali napríklad, či do filmu zaradiť obraz, ako deti premohli príslušníka verejnej bezpečnosti.

O soundtracku a tvorbe filmu Neberte nám princeznú rozprával Pavol Hubinák v rubrike Témy_FM. Ako v relácii uviedol: „Okolo muzikáu Neberte nám princeznú sú stále tajomstvá, ktoré raz možno budú odkryté a možno aj nie. Nič to však nemení na tom, že nám tento muzikál priniesol legendárny soundtrack, ktorých na Slovensku nemáme až tak veľa.“

Vypočujte si celú epizódu Seriálu o soundtrackoch na Rádio_FM.

25 50 75 90
Zdroj: Rádio_FM, ČSFD

Živé vysielanie ??:??

Televízia