Úvod Novinky Filmy a seriály
V spolupráci s Českým rozhlasom a televíziou Prima vznikne seriál o histórii rozhlasu
V spolupráci s Českým rozhlasom a televíziou Prima vznikne seriál o histórii rozhlasu

V spolupráci s Českým rozhlasom a televíziou Prima vznikne seriál o histórii rozhlasu

Šesťdielna miniséria bude mapovať rozhlas medzi rokmi 1923 až 1945.

Tisíce hlasov je názov nového seriálu, ktorý pripravuje netradičná koprodukcia Českého rozhlasu, RTVS a Televízie Prima. Seriál zachytáva začiatky rozhlasového vysielania a jeho 40-ročný vývoj.

V minisérii by mali vystupovať významní českí a slovenskí hlásatelia a bude to príbeh o sile, odhodlaní a vytrvalosti, aj napriek všetkým úskaliam, ktoré vtedy prišli. Seriál bude režírovať mladý český režisér Ondřej Veverka. Vysielať by sa mal pravdepodobne na jeseň v roku 2025.

podpísanie-zmluvy-rtvs-a-český-rozhlas-a-televízia-prima-k-minisérii-tisíce-hlasov

V Európe bolo Československo len druhou krajinou po Británii a jej BBC, ktorá spustila rozhlasové vysielanie. „Seriál by mal zachytiť historický vývoj za 40 rokov, až po 2. svetovú vojnu,“ priblížil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral vydal aj vyjadrenie na podporu RTVS. „To, čo sa na Slovensku odohráva, je podľa mňa likvidácia klasického systému verejnoprávnych médií. A naopak, tvorba nového systému štátnych médií. Mám pocit, že tu sa vraciame o zhruba 35 rokov naspäť,“ skonštatoval Zavoral.

České verejnoprávne médiá nie sú na rozdiel od tých slovenských napojené na štátny rozpočet, ale naďalej financované z koncesionárskych poplatkov. O ich podobe a výške sa v Česku aktuálne zvádza už niekoľko mesiacov debata, ktorá smeruje k ich navýšeniu. Zrušenie koncesií na Slovensku označil riaditeľ Českej televízie Jan Souček za slabinu.

„Financovanie médií verejnej služby, ktoré je akoukoľvek časťou závislé od exekutívy, nie je dobrou cestou. Je to vlastne ďalší prvok, ktorý tie médiá približuje k typu médií štátnych,“ podotkol Souček.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia