Úvod Novinky Filmy a seriály
Mŕtvy novorodenec v areáli továrne vyvolá množstvo otázok. Film Úsvit spája dva pohľady na inakosť
Mŕtvy novorodenec v areáli továrne vyvolá množstvo otázok. Film Úsvit spája dva pohľady na inakosť

Mŕtvy novorodenec v areáli továrne vyvolá množstvo otázok. Film Úsvit spája dva pohľady na inakosť

Písal sa rok 1937, keď bol v baťovskej továrni nájdený mŕtvy hermafrodit...

Česko-slovenský film z koprodukcie RTVS zabojuje o cenu Slnko v sieti.

Nový film Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka podľa scenára Mira Šifru je situovaný do prostredia vznikajúcej modernej baťovskej továrne vo Svite, s čím súvisí aj názov filmu. Hlavnú rolu si zahrala česká herečka Eliška Křenková, ktorá sa snaží vyriešiť záhadu spojenú s nálezom mŕtveho novorodenca s mužským aj ženským orgánom. Tragický nález spustí stret predsudkov, podozrievaní, ale aj hľadania riešení.

Do továrne sa ihneď vydáva dvojica vyšetrovateľov z kontrarozviedky, ktorí majú preukázať, že ide o komunistickú sabotáž. Ich podozrenia o tom, že mŕtvy hermafrodit má poškodiť povesť moderného komplexu, sa však neskôr ukážu ako nesprávne. Kde sa teda vzal mŕtvy novorodenec a prečo má dve pohlavia? Aj na to sa snaží odpovedať Helena, manželka majiteľa továrne, ktorá má medicínske vzdelanie.

Úsvit je nielen bravúrne vystavanou detektívkou, ktorá diváka okamžite vtiahne do deja. Dobový film otvára aj aktuálne témy, ktoré sa nenásilným spôsobom snaží odtabuizovať aj v očiach širokej verejnosti. Intersexualita, vnútorné boje, politické hry či problémy v manželskom vzťahu. To všetko môže divák sledovať v takmer dvojhodinovom snímku.

„Naším hlavným cieľom bolo natočiť film, ktorý bude hovoriť o týchto aktuálnych témach, ale spôsobom, ktorý by bol schopný akceptovať aj konzervatívny divák. Aj preto tá detektívka, ktorá tie otázky skôr vysvetľuje, než že by ich na diváka hádzala bez nejakého hlbšieho kontextu,“ priblížil režisér Matěj Chlupáček.

Dodal, že film má v spoločnosti vyvolať tematickú diskusiu. Konzervatívny divák sa možno stretne s témami, ktoré doposiaľ neriešil. Cieľom filmu je otvoriť tabuizované témy a inšpirovať ľudí k novým myšlienkam a otázkam.

Film Úsvit zabojuje na odovzdávaní Slnka v sieti v kategóriách Najlepší filmový scenár, Najlepší architekt – scénograf, Najlepšie kostýmy, Najlepšie masky, Najlepšie vizuálne efekty, Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Slávnostné udeľovanie ocenení Slnko v sieti sa uskutoční 26. apríla o 20:30 hod. a odvysiela ho RTVS v priamom prenose na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: Youtube

Živé vysielanie ??:??

Televízia