Úvod Novinky MS v hokeji 2021
Július Šupler: Ľudia sa z hokejistov tešia, a to je dobre
Július Šupler: Ľudia sa z hokejistov tešia, a to je dobre

Július Šupler: Ľudia sa z hokejistov tešia, a to je dobre

Hoci Slovensko podľahlo v dôležitom súboji Švédsku 1:3, celý slovenský národ fandí našim. A cíti to aj Július Šupler.

Niekdajší reprezentačný tréner Slovenska navyše vidí, že výkony nášho mužstva v Rige pomáhajú samotnej atmosfére medzi ľuďmi na Slovensku.

„Nikto to neočakával. Ja som nadšený, odborníci sú nadšení prístupom i nasadením chlapcov a určite aj celá naša športová verejnosť."

„Najmä hokejoví fanúšikovia. Myslím si, že taký ten entuziazmus a elán sa prenáša aj na bežný život. A to je veľmi dobré," povedal pre RTVS Július Šupler.

Ramsay má mladší tím

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bývalý hokejový kouč je v histórii slovenského hokeja zapísaný veľkými písmenami. Veď práve on dotiahol Slovensko v rokoch 1993 až 1995 z C kategórie medzi elitu v čo najkratšom možnom čase.

Práve počas tohto obdobia zažil najkrajšie časy pri reprezentačnom mužstve, o ktorých hovoril pred rokom aj v Nočnej pyramíde Rádia Slovensko.

Spomenul aj prvé MS v hokeji pre Slovensko medzi elitou v roku 1996, kde mal jedno z najmladších mužstiev. Craig Ramsay ho však tento rok tromfol, keď má jeho káder vekový priemer pod 25 rokov.

Či je to však pre trénera výhoda, ozrejmil Július Šupler. „Ide o to, čo vlastne od mužstva očakávame."

"Ak sú to výsledky, medaily, postavenie v tabuľke, tak je potrebné, aby v strede tímu boli minimálne dve päťky skúsených hráčov s výkonnosťou," pokračoval 70-ročný odborník.

Trénovať mladých je jednoduchšie

Svoje slová Július Šupler môže oprieť o skúsenosti z praxe. Sám stál totiž na lavičke rodiaceho sa slovenského tímu niekoľko rokov a viedol našich na prvých svetových turnajoch či zimnej olympiáde v Lillehameri 1994.

„Samozrejme dosiahnuť výsledok je vždy cieľom pre trénera. Je však ľahšie trénovať mladšie mužstvo. Lebo pokiaľ nemáte medailu, tak sa nič nedeje. Čo sa týka perspektívy, tak je lepšie ovládateľné."

„Z hľadiska organizácie a systému hry ľahšie hráči plnia úlohy. Vo výnimočných prípadoch také mladé mužstvo dosiahne aj výsledok. Ja očakávam, že aj teraz tí chalani majú vnútornú silu, aby získali medailu," tvrdí otvorene bývalý tréner.

Slovensko potrebuje body ďalších formácií

Slovensko však ťahá k víťazstvám najmä prvá formácia v podobe Cehlárik - Hrivík - Lantoši. Popri nej sa už nik z našich na turnaji výraznejšie nepresadil. Július Šupler však vidí aj v tomto výhodu.

Program Slovenska na MS v hokeji 2021

  • 2. jún (utorok) Slovensko - Česko od 15:15 hod.

„Na určitý výkon a medailové umiestnenie je potrebné, aby boli minimálne dve tri vyrovnané formácie. Napriek tomu v našom mužstve vidím ostatných hráčov, ktorí majú perspektívu."

„História nám dokazuje, že neraz prišlo k neočakávaným výsledkom. Ja týmto chlapcom verím. Myslím si, že naši súperi budú chcieť našu prvú formáciu eliminovať, vďaka čomu môžu vyniknúť ostatní," dodal na záver Július Šupler.

Slovenský tím má dnes deň oddychu, aby sa pripravil na rozhodujúci súboj o štvrťfinále proti Česku. Ten štartuje v utorok od 15:15 hod. opäť v priamom prenose na Jednotke a webe rtvs.sk. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia