Úvod Novinky MS v hokeji 2021
Štvrťfinále na dosah. Postupová matematika v prospech Slovenska
Štvrťfinále na dosah. Postupová matematika v prospech Slovenska

Štvrťfinále na dosah. Postupová matematika v prospech Slovenska

Slováci majú stále dobrú východiskovú pozíciu, aby spečatili po dlhých 8 rokoch postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta. Podarí sa im to?

Po včerajšom skvelom výkone Slovenska to nakoniec proti Švédsku na body nestačilo. Naši tak majú pri pohľade na tabuľku skupiny A stále 12 bodov. V histórii majstrovstiev sveta sa ešte nestalo, aby mužstvo pri 8-člennom zložení skupiny s takýmto počtom bodov nepostúpilo. Slovensko však môže byť prvé, ktoré by tento priaznivý stav zmenilo. Je to ale nepravdepodobné.

Možné scenáre postupovej kalkulačky v skupine A

V hre o postup je aktuálne ešte 6 mužstiev. Rusko (ROC), Švajčiarsko, Slovensko, Česko, Švédsko a Dánsko. Najlepšie východiskové pozície majú mužstvá Ruska a Švajčiarska, ktorým na postup stačí získať len jediný bod, pričom majú priaznivý los s papierovo slabšími súpermi.

Švajčiarsko nastúpi proti Veľkej Británii, pričom sa predpokladá, že s týmto súperom by „Helvéti" nemali mať problém.

Rusku stačí z dvoch zápasov získať jeden bod a sú vo štvrťfinále. „Zborná" odohrá zápasy proti Švédsku a Bielorusku. Predpokladá sa, že ruská reprezentácia by nemala mať problém s uhratím aspoň jedného bodu a tým si zapečatiť pohodlný postup do štvrťfinále.

Šance Slovenska sú vysoké

O ďalšie dve miestenky budú bojovať Slovensko, Česko, Švédsko a Dánsko. Z týchto štyroch mužstiev má najvýhodnejšiu pozíciu Slovensko, ktorému na postup stačí získať aspoň bod zo zápasu s Českom. Zabezpečiť postup nám môžu aj ďalšie scenáre, ktoré nebudeme mať vo vlastných rukách. Ak by v pondelok naši západní susedia nezískali žiadne body s výberom Dánska, tak Slovensko je vo štvrťfinále bez ohľadu na náš spoločný zápas. Zabezpečiť postup nám môžu aj hokejisti Švédska, ak v pondelkovom poslednom zápase nezískajú s Ruskom tri body. Odpoveď na to, či Slovensko nakoniec bude musieť bojovať o postup v zápase s Českom alebo nám pomôžu druhé tímy sa dozvieme po pondelkových zápasoch skupiny A.

  • 31. máj (Pondelok) Česko - Dánsko od 15:15 na Dvojke
  • 31. máj (Pondelok) ROC - Švédsko od 19:15 na Dvojke

Tréner Slovenska Craig Ramsay sa nechce spoliehať na druhých

Po zápase Slovenska sa k postupovej matematike vyjadril aj tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay, ktorý sa nechce spoliehať na súperov. „My sa nechceme na nikoho spoliehať. Po každej prehre sme smutní, našou úlohou je hrať každý zápas naplno, v skupine je ich sedem ťažkých. Nepozeráme sa ostatných, ale na seba. Úloha hráčov je ukázať sa a hrať tak, aby na ľade odovzdali maximum."  Slovami sa vrátil aj k zápasu so Švédskom, v ktorej ho najmä mrzeli nepremenené šance. "Bohužiaľ, nepodarilo sa nám skórovať z našich šancí. Napriek tomu si myslím, že sme odohrali dobrý zápas, snažili sme sa hrať rýchlo. V jednom zo striedaní sme mali aj smolu, keď sme brankára položili na zem a trikrát ho trafili pukom namiesto toho, aby sme puk poslali do hornej časti odkrytej brány. Páčil sa mi spôsob, akým sme hrali, ale nedarilo sa nám skórovať, hoci šancí sme mali dosť", doplnil hodnotenie výkonu pre TASR tréner Ramsay.

Posledný duel Slovenska v skupine proti Česku môžete sledovať v utorok (1.6.) od 15:00 hod. na Jednotke, webe RTVS alebo vo vysielaní Rádia Slovensko.

Zdroj úvodnej foto: TASR, zdroj text: RTVS a TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia