Úvod Novinky MS v hokeji 2021
Kanada zdolala USA a stala sa prvým finalistom
Kanada zdolala USA a stala sa prvým finalistom

Kanada zdolala USA a stala sa prvým finalistom

Hokejisti Kanady postúpili do finále majstrovstiev sveta v Rige.

V prvom sobotnom semifinále vyhrali v zámorskom derby nad USA 4:2 a v súboji o zlato sa v nedeľu (19.15 h) stretnú s Fínskom.

semifinále:

USA - Kanada 2:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Góly: 18. Blackwell (Wolanin, Labanc), 44. Chmelevski (Rooney, Mackey) - 3. Pirri (Walker, Paul), 25. Mangiapane (Brown), 41. Mangiapane (Brown, Kuemper), 60. Danforth (Paul)

USA: Petersen - Hellickson, Wolanin, Tennyson, Jones, Mackey, Wideman, Shea, Clendening - Garland, Moore, Robertson - Donato, Drury, Thompson - Labanc, Blackwell, Robinson - Boyle, Rooney, Chmelevski

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Power, Stecher, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - Pirri, Danforth, Paul - Foudy, Anderson-Dolan, Hagel - Perfetti

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dvoma gólmi sa na triumfe "javorových listov" podieľal Andrew Mangiapane, ďalšie pridali Brandon Pirri a do prázdnej bránky Justin Danforth. Dve asistencie mal Connor Brown a s 13 bodmi (2+11) sa dostal pred Petra Cehlárika na čelo produktivity.

Brankár Darcy Kuemper zneškodnil 36 striel súpera a asistoval pri treťom góle svojho tímu. Američania vyhrali na strely 38:33.

Kanada zabojuje o svoj prvý titul od roku 2016, celkovo má z MS na konte 50 cenných kovov, z toho 26 zlatých. Na poslednom šampionáte pred dvoma rokmi v Bratislave prehrala vo finále s Fínskom.

Kanada pretrhla sedemzápasovú víťaznú šnúru súpera a odplatili súperovi prehru 1:5 zo základnej skupiny. V nej už bola blízko vyradeniu z turnaja, no v závere jej zahrali do karát aj výsledky ostatných stretnutí.

Američania zabojujú iba o bronz, naposledy ho získali v roku 2018 na MS v Dánsku. USA majú v zbierke dva tituly svetových šampiónov, posledný ešte z roku 1960, keď ZOH v Squaw Valley boli zároveň majstrovstvami sveta.

Foto a text: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia