Úvod Novinky Osobnosti
Fotografuje napriek rekordnému hendikepu a inšpiruje ľudí
Fotografuje napriek rekordnému hendikepu a inšpiruje ľudí

Fotografuje napriek rekordnému hendikepu a inšpiruje ľudí

Jána Miškoviča k fotografii priviedol otec. Na posmešky spolužiakov reagoval s humorom.

Na perách má vždy úsmev a väčšinu času drží v ruke fotoaparát. Zaznamenáva ním predovšetkým športové výkony. Redaktorka Eva Brodnianska a štáb relácie Slovensko v obrazoch sa vďaka Jánovi Miškovičovi z Banskej Bystrice ocitol na tréningu olympijského víťaza Mateja Tótha.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od iných fotografov sa „Mišiak", ako znie jeho prezývka, líši nezvyčajnou pomôckou, bez ktorej by nielenže nemohol fotografovať, ale značne obmedzený by bol aj jeho bežný život. Nosí okuliare s mínus 108 dioptriami. Sú zapísané v Slovenskej knihe rekordov ako najsilnejšie na Slovensku vyrobené okuliare.

K fotografii ho priviedol otec. Pre jeho hendikep sa mu smiali deti v škole. Reagoval svojsky a s humorom. „Hovorili mi okuliarnik indický, moja odpoveď bola somár africký. Dnes to celé samozrejme beriem s humorom. Treba myslieť pozitívne a neriešiť takéto drobnosti," hovorí.

psy Legendárna fotografia Jána Miškoviča z MS v psích záprahoch z Donovál.

Svoje zhotovené zábery pre hendikep nevidí. „Snažím sa fotiť smiech s tým, že mne tie zábery vznikajú v hlave. Oproti ostatným fotografom vnímam svetlo inak a mám aj iný pohľad na fotografiu," uvádza s tým, že dopredu vie, čo chce odfotiť, hoci detaily nevidí.

Dlhodobo sa venuje charite a pomáha tým, ktorí majú podobný osud ako on. Svoj hendikep premenil vo svoj prospech. Dúfa, že tým inšpiruje čo najviac ľudí . „Najväčšiu radosť mi robia dobrí ľudia, ktorí sa tešia z maličkostí a neriešia zbytočnosti. Môj zmysel života je v tom, aby každý deň bol krásny, aby sme sa všetci mali radi, aby sme žili na tejto našej planéte s radosťou a pochopením," uzatvára.

Ján Pavol II. Fotografia Jána Miškoviča z návštevy pápeža Jána Pavla II. v Banskej Bystrici v roku 2003.

Celé vydanie premiérovej časti Slovenska v obrazoch z nedele 12. júla nájdete v archíve RTVS.

Ján Miškovič bol v roku 2018 hosťom Adely Vinczeovej v relácii Trochu inak s Adelou. Pozrite si ho na našom youtube. Celé vydanie a ďalšie časti nájdete rovnako v našom archíve zadarmo a bez reklamy.


(Foto: Ján Miškovič, RTVS, SITA)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia