Úvod Novinky Osobnosti
Poďte s RTVS do kina na film o hudobnej legende: MEKY
Poďte s RTVS do kina na film o hudobnej legende: MEKY

Poďte s RTVS do kina na film o hudobnej legende: MEKY

Osobnosť Mira Žbirku mieri na filmové plátna.

Hity ako Balada o poľných vtákoch, Biely kvet, Atlantída, Múr našich lások, 22 dní, Nespáľme to krásne v nás, S tebou je kríž či Možno sa ti zdá poznajú tri generácie poslucháčov a fanúšikov hudby. Osobnosť Mira Žbirku, ktorému málokto povie inak ako Meky, teraz mieri na filmové plátna.

Jeho skutočný život pozná len málokto. Podobá sa skvelej piesni, má strhujúci príbeh, tempo, emócie aj prekvapenia. Energický filmový portrét MEKY, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS, predstavuje populárneho speváka otvorene, úprimne, z tesnej blízkosti, v nečakaných súvislostiach a s humorom.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Film MEKY rozpráva o úplnej oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu, ktorá bola často iná, než mu všetci odporúčali. O tom, ako sa dajú s eleganciou prekonávať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty.

Film režiséra Šimona Šafránka má premiéru vo štvrtok 16. júla.

Záber z nakrúcania filmu Meky. Záber z nakrúcania filmu MEKY.

Kto je Miro Žbirka?

Narodil sa 21. októbra 1952 v Bratislave. Jeho muzikantská dráha začala už v 15-tich so skupinou Modus klub, potom to boli orchestre Vlada Hronca a Gustáva Offermana.

V roku 1976 obnovili s Jankom Lehotským skupinu Modus a prišla prvá úspešná štvorročná etapa. V júni 1977 vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev. Keď sa v Moduse začali kopiť rozpory, odchádza aj z Lacom Lučeničom. Ešte s Modusom nahral v roku 1980 Miro Žbirka aj prvú vlastnú platňu s názvom Doktor sen. Z nej je duet s Marikou Gombitovou V slepých uličkách.

S Lacom Lučeničom a Dušanom Hájekom založili skupinu Limit. Žbirka bol za éry Československa prvým slovenským zlatým slávikom za rok 1982. V júni 1983 vyhral Bratislavskú lýru so skladbou Nechodí.

V 90. rokoch bol naďalej úspešný, dokladujú to albumy Samozrejmý svet z roku 1994 a v roku 1997 album Meky. V rokoch 2002, 2004 a 2005 bol slovenským zlatým slávikom.

V septembri 2007 vyšla jeho dvojkompilácia najväčších hitov s názvom 22x2. V apríli 2011 vyšiel na DVD filmový dokument Empatia v obrazoch alebo Londýn očami Mira Žbirku.

Miro Žbirka počas koncertu v Prahe v roku 2019. Miro Žbirka počas koncertu v Prahe v decembri 2019.

K životnému jubileu - šesťdesiatinám - vydal Miro Žbirka Complete Box, ktorý ponúka celkom 15 diskov, na ktorých sú štúdiové albumy, bonusové skladby a singel Made In Abbey Road s piesňami, ktoré nahral v slávnom londýnskom štúdiu.

V septembri 2016 koncertoval na turné Road To Abbey Road. Špeciálnym hosťom na koncertoch v Prahe a Bratislave bola Marika Gombitová.

Miro Žbirka počas koncertu v Prahe v roku 2019. Miro Žbirka počas koncertu v Prahe v decembri 2019.

V júni 2017 dostal ako prvý slovenský spevák Artist's Mission Award / Hercova misia na Filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach za účinkovanie vo filme Neberte nám princeznú, v ktorom stvárnil jednu z hlavných úloh. Tabuľku so svojím menom pripevnil na Most slávy. Jeho podobizeň zaradila Česká mincovňa do série Slavíci ve zlatě.

Zatiaľ posledný album vydal pod názvom Double Album 5. októbra 2018. Nahrával ho v legendárnom londýnskom štúdiu 3 na Abbey Road, obal mu navrhla výtvarníčka Míla Fürstová, ktorá žije v Londýne.

Je nositeľom štátneho vyznamenania, Pribinov kríž I. triedy, za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti populárnej hudby.

Miro Žbirka a režisér Šimon Šafránek na predpremiére filmu Meky. Miro Žbirka a režisér Šimon Šafránek na predpremiére filmu Meky.

(Zdroj info: TASR, Zdroj foto: Magic Box)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia