Úvod Novinky Osobnosti
Nevídaný zlatý hetrik zavŕšila Kaliská. Pripomeňte si naše najúspešnejšie OH
Nevídaný zlatý hetrik zavŕšila Kaliská. Pripomeňte si naše najúspešnejšie OH

Nevídaný zlatý hetrik zavŕšila Kaliská. Pripomeňte si naše najúspešnejšie OH

OH 2008 priniesli slovenským farbám neopakovateľnú radosť. Zaspomínajte si s Trojkou.

Po tom, ako sa v Aténach 2004 stala prvou Slovenkou, ktorá zvíťazila na olympijských hrách, cestovala Elena Kaliská o štyri roky neskôr do Pekingu ako vôbec najstaršia športovkyňa slovenskej výpravy.

elena kaliská Elena Kaliská oslavuje víťazstvo v Pekingu.

Vtedy 36-ročná rodáčka zo Zvolena vo vodnoslalomárskom areáli v Šun-ťi zvíťazila systémom štart-cieľ. Najprv ovládla kvalifikáciu a o dva dni neskôr, 15. augusta 2008 suverénne a bez jedinej dvojsekundovej penalizácie zajazdila semifinále a aj finále. Výsledkom bol zisk jej druhej zlatej olympijskej medaily o priepastných 14,3 (!) skeundy pred striebornou Austrálčankou Jacqueline Lawrenceovou.

Zverenke trénera Petra Mráza okrem fantastického výkonu k obhajobe zlata z Atén dopomohli aj spolufavoritky na zlato - Češka Štěpánka Hilgertová spravila „eskimáka", minula tri bránky a skončila deviata, Francúzka Emilie Ferová po 50-sekundovej penalizácii obsadila šiestu priečku a vtedajšia majsterka sveta, Nemka Jennifer Bongardtová, po minutí bránky nepostúpila ani do semifinále a skončila posledná.

elena kaliská

Kaliská v cieli neskrývala slzy šťastia. Ledva zo seba vydávala superlatívy, ale prezradila svoj kľúč k úspechu. „Vôbec som súperky predo mnou nevnímala, len som sa sústredila na finálovú jazdu, mala som klapky na očiach i ušiach," povedala v cieli.

Kaliská, deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci a singlista Michal Martikán v Pekingu vylovili tri najcennejšie kovy, čo znamenalo doposiaľ najúspešnejšie letné či zimné olympijské hry v samostatnej histórii Slovenska. Kaliskej a Hochschornerovcom sa to dokonca podarilo v jeden deň v rozmedzí pár minút. Výnimočnosť výkonu slovenských slalomárov podčiarkuje aj to, že dovtedy a ani potom sa nestalo, že by jedna krajina ovládla tri kategórie.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


K zlatému trojlístku sa v Číne pridali strieborná strelkyňa Zuzana Štefečeková, rovnako strieborný zápasník David Musuľbes (pôvodne získal bronz) a do tretice striebro vybojoval aj štvorkajak v zložení Michal a Richard Riszdorferovci, Erik Vlček a Juraj Tarr.

Na OH 2008 v Pekingu si zaspomínajte vo štvrtok 30. a v piatok 31. júla vždy o 22:00 na Trojke a v repríze na druhý deň o 15:50.

štefečková Radosť striebornej medailistky z Pekingu Zuzany Štefečekovej po medailovej ceremónii.

Program pamätných športových udalostí (od 27.7. do 2.8.):

27.7. -  dokument o ZOH 2002 v Salt Lake City

28.7. -  dokumenty o OH 2004 v Aténach - Hry sa vrátili domov a Pot, slzy a sláva

29.7. -  dokument o OH 2004 v Aténach (Hviezdy a legendy) a dokument o ZOH 2006 v Turíne (V striebornom lesku

30.7. -  dokument o ZOH 2006 v Turíne (Veni, vidi, vici) a dokument o OH 2008 v Pekingu (Slovensko na OH)

31.7. -  dokument o OH 2008 v Pekingu (Návraty) a dokument o ZOH 2010 vo Vancouveri (I. diel)

1.8. -  dokument o ZOH 2010 vo Vancouveri (II. diel) a dokument o OH 2012 v Londýne

2.8 -  dokument o ZOH 2014 v Soči a dokument o OH 2016 v Riu de Janeiro

(zdroj foto: TASR/SINCHUA, SITA/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia