Úvod Novinky Osobnosti
Australian Open 1998: Keď „Malá mačka“ zo Slovenska zdolala veľkého Američana
Australian Open 1998: Keď „Malá mačka“ zo Slovenska zdolala veľkého Američana

Australian Open 1998: Keď „Malá mačka“ zo Slovenska zdolala veľkého Američana

Vrcholom Kučerovej austrálskej formy bol druhý set, v ktorom Samprasa zmietol za 26 minút z dvorca.

Pred viac ako 20 rokmi, v januári 1998 sa slovenský tenista Karol Kučera vydal na spanilú jazdu prvým grandslamovým turnajom roka Australian Open. Do Melbourne prišiel vtedy 23-ročný tenista v skvelej forme - vyhral turnaj v Sydney a spolu s Karin Habšudovou aj Hopmanov pohár.

Po prekonaní úvodných štyroch prekážok v podobe Sergiho Brugueru, Daniela Vaceka, Daniela Nestora a Richarda Fromberga nastúpil rodák z Bratislavy 27. januára na centrálnom dvorci na štvrťfinálový súboj proti svetovej jednotke a obhajcovi titulu Peteovi Samprasovi.

sampras

Kučera skvele podával i returnoval, najväčšiemu favoritovi turnaja bol viac ako vyrovnaným súperom, častokrát bol lepší ako Američan. Vrcholom Kučerovej austrálskej formy bol druhý set, v ktorom Samprasa doslova zmietol za 26 minút z dvorca. V tretej a piatej hre pri súperovom podaní predviedol celý arzenál svojich tenisových zbraní a jeho fantastické údery zdvíhali mohutne aplaudujúcich divákov na centrálnom dvorci zo sedadiel. Sampras naopak pôsobil nervóznym dojmom, kazil množstvo loptičiek, kým Kučera za celý druhý set spravil iba dve nevynútené chyby.

Štatistiky neklamú

Fantáziu Kučera zavŕšil v štvrtom sete, v ktorom za stavu 3:2 vo svoj prospech vyhral Samprasovo podanie, svoj servis si bez problémov udržiaval a v deviatej hre využil po dvoch hodinách a 30 minútach druhý mečbal a po triumfe 6:4, 6:2, 6:7(5) a 6:3 postúpil do svojho jediného grandslamového semifinále, v ktorom ho čakal neskorší víťaz Čech Petr Korda.

Karol Kučera

Fantastický výkon Kučeru dokresľujú aj štatistiky: 18:7 na esá, iba 21 nevynútených chýb oproti 46 Samprasovým, sedem z ôsmich využitých brejkbalov. Víťazstvo Slováka trefne zhodnotila agentúra Reuters, keď napísala, že Kučera „dominoval skvelým podaním a víťaznými loptičkami zo všetkých kútov dvorca."

„Malá mačka", ako Kučeru prezývali, po zápase samozrejme žiaril šťastím. „Cítim sa ako keby som ešte hral, stále nad tým rozmýšľam. Musím si to všetko riadne uvedomiť a potom si možno aj vyskočím," súkal zo seba Slovák. Sampras bol sklamaný, jeho cieľom bolo turnaj vyhrať. „Vlani v New Yorku ma zdolal Korda, teraz Kučera. Asi teda niečo vedia. Kučera ma prekvapil tým, že vydržal v tempe celý zápas," uviedol Američan po prehre.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bad luck

Kučera si po rokoch na zápas zaspomínal a uviedol, že zdolal vtedy svoj veľký vzor. „Po zápase vo Wimbledone 1997 si ma zrejme prvýkrát zapamätal a povedal si: Pozor, toto bude ťažký súper. Pri podávaní ruky sa mi pozrel do očí a povedal - bad luck, čo v tenisovom jazyku znamená smola. Znelo to tak, že som mal smolu, keď som na neho natrafil a cesta ďalej nevedie. V Melbourne som mu prehru oplatil a dobre mi to padlo. Bola to taká veľká vec a rád na to spomínam," priznal Kučera.

Pamätný zápas si pripomeňte v piatok 14. augusta o 22:00 na Trojke. Na druhý deň, v sobotu 15. augusta od 21:55 rovnako na Trojke vysielame iný pamätný zápas slovenského tenistu - semifinálovú bitku Dominika Hrbatého z French Open 1999 proti ďalšej americkej legende bieleho športu - Andre Agassimu.

Dominik Hrbatý Dominik Hrbatý v súboji s Andre Agassim na French Open 1999.

(info: RTVS, TASR, SITA, foto: AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia