Úvod Novinky Osobnosti
Expert RTVS Peter Velits: Sme radi, že divákom približujeme, ako to vidia pretekári na trati
Expert RTVS Peter Velits: Sme radi, že divákom približujeme, ako to vidia pretekári na trati

Expert RTVS Peter Velits: Sme radi, že divákom približujeme, ako to vidia pretekári na trati

Peter Velits má rád, keď sa komentovanie dostane do roviny diskusie.  

V roku 2007 vyhral cestné preteky na majstrovstvách sveta do 23 rokov. O rok neskôr sa predstavil prvýkrát na Tour de France, ktorú neskôr absolvoval ešte päťkrát. Jeho najväčšími úspechmi sú tri tituly majstra sveta v tímovej časovke a 3. miesto v celkovej klasifikácii španielskej Grand Tour Vuelta.

Na najvyššj úrovni pôsobil v tímoch Mirlam, HTC, Quick-Step a BMC. Kariéru profesionálneho cyklistu ukončil v roku 2016. S dvojčaťom Martinom podnikajú v oblasti cyklistického oblečenia. Peter Velits je od roku 2018 expertom RTVS a spolukomentuje Tour de France.

Komentovanie si užívajú

Peter, ako sa cítite v pozícii cyklistického experta RTVS?

Vždy sa trošku usmejem pri tom označení expert, lebo sa tak necítim, hoci mám skúsenosti. Táto pozícia je veľmi náučná. Človek sa veľa naučí o tom, ako hovoriť a ako vyjadriť myšlienku, aby bola čo najpochopiteľnejšia. Je to fajn skúsenosť. My si to aj s bratom celkom užívame. Sme radi, že divákom približujeme, ako to vidia pretekári na trati.

Preteky vždy buď vy, alebo váš brat Martin spolukomentujete s Vladimírom Gendom a Marekom Marušiakom.

Snažíme sa navzájom dopĺňať. Samozrejme, musíme prejsť tým, keď sa hovorí o zložení skupín, stratách či výsledkoch. Páči sa mi, keď sa komentovanie dostane do roviny, že všetci traja medzi sebou diskutujeme o situácii.

Vráťme sa k vášmu pretekárskemu pôsobeniu na Tour de France. Premiéru na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta ste zažili v roku 2008. Vedieť ste o sebe dali v 17. etape, keď ste z úniku ovládli horskú prémiu najťažšej kategórie na Col de la Croix de Fer.

Celá tá Tour de France bola veľmi príjemná. Bola to moja prvá Grand Tour, takže som si to vtedy veľmi užíval. Bol to posledný týždeň. Hovoril som si, že už nemám čo stratiť. Tak som to vyskúšal a dostal som sa do úniku v kráľovskej etape. Etapa sa vyvinula tak, že som zostal na predposlednom kopci sám a mojim jediným cieľom bolo prísť pod cieľové stúpanie L'Alpe-d'Huez pred hlavnou skupinou. Podarilo sa mi to. Sú to veľmi príjemné a silné zážitky. Veľmi rád na to spomínam. Viaže sa s tým aj x ďalších príjemných zážitkov.

V roku 2012 bol aj vďaka vám na Starej dáme slovenský deň. V tretej etape, ktorú vyhral Peter Sagan, ste finišovali tretí.

Niečo podobné teraz zažívajú Slovinci, ale ešte o level vyššie. Prvýkrát v histórii boli dvaja Slováci na pódiu v etape Tour de France a asi to tak aj dlhší čas zostane. Je to jeden z tých momentov, na ktoré je veľmi príjemné si spomenúť.


Dojazd 3. etapy TdF 2012 s triumfom Petra Sagana a tretím miestom Petra Velitsa.

Zhodneme sa, že vašim najväčším úsechom je 3. priečka v celkovom poradí trojtýždňových etapových pretekoch Vuelta?

Asi je to najviac. Ale u mňa majú veľkú váhu aj víťazstvá v tímovej časovke na majstrovstvách sveta. Bola to disciplína, ktorá sa mi veľmi páčila a v ktorej som chcel byť dobrý. Nakoniec sa mi to aj darilo. Na druhej strane, tri týždne sú tri týždne. Navyše, na Vuelte bol pri tom aj brat Martin.

20100918_174521_Spain_Cycling_La_Vuelta_DO1080128218.jpg Peter Velits v cieli 20. etapy Vuelty v roku 2010.
FOTO: archív TASR

Po kariére biznis

Kariéru ste ukončili vo veku 31 rokov, čo je na cyklistu skoro.

Bolo viac faktorov, prečo som skončil. Po operácii nohy, keď mi operovali artériu, som sa už nedokázal vrátiť na predošlú úroveň. Rok a pol po operácii to už bolo pre mňa len trápenie. Druhým dôvodom bol biznis, ktorý sa nám rozbiehal. Chcel som tam tráviť viac a viac času. A ďalším dôležitým dôvodom bolo narodenie syna. To boli tri silné dôvody, ktoré ma doviedli k rozhodnutiu o ukončení kariéry. Neľutujem ho. Nemyslím si, že prišlo skoro.

Venujete sa podnikaniu s cyklistickým oblečením. Koho to bol nápad?

Bola to spoločná idea mňa a brata Martina. Vždy sme chceli robiť nejaký biznis. Logickým vyústením našej opakovanej debaty bolo to, že rozhodnutie padlo na cyklistické oblečenie. Výber bol limitovaní, keďže nemáme žiadne špecializované školy. Spravili sme dobré rozhodnutie. Biznis nás teší. Je to niečo, čo nás po športovej kariére maximálne napĺňa.

Je to rodinná firma?

Sme tam s našimi rodičmi, sesternicou, je tam aj moja priateľka. Ale nie je to len rodinná forma, pretože nás je dokopy už 25. Už je to väčšia firma.

V čom sa vám zmenil život po profesionálnej kariére?

Človek oveľa menej cestuje. Cestovania za pretekmi bolo naozaj veľa. Nemôžem povedať, že smútim za životom, ktorý som mal predtým. Ako profesionálny cyklista som si toho užil dosť. Bolo to príjemných desať rokov kariéry a mne maximálne stačilo. Nemám teda žiadne výčitky, že som to ešte nepotiahol. Ani si nehovorím, že tento život je horší ako ten predtým.

FOTO: archív TASR

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia