Úvod Novinky Osobnosti
Fantastická Zdena Studenková ako Leni, dvorná filmárka Hitlera
Fantastická Zdena Studenková ako Leni, dvorná filmárka Hitlera

Fantastická Zdena Studenková ako Leni, dvorná filmárka Hitlera

 Leni Riefenstahlová zomrela ako 101-ročná.

Hoci nebola členkou nacistickej NSDAP, kolaborovala s Treťou ríšou a svoj talent zverila do služieb beštiálneho systému, ktorý o život pripravil desiatky miliónov ľudí. Leni Riefenstahlová okúzlila Adolfa Hitlera ako tanečnica. Ponuku nakrúcať zjazdy NSDAP odmietla, tú na výrobu filmov ale prijala a tak vznikla Norimberská trilógia, z ktorej najvýraznejšie dielo Triumf vôle (Triumph des Willens, 1934) sa dodnes považuje za jedno z kľúčových diel fašistickej propagandy.

Dôsledky jej spolupráce s nacistickým režimom sa odrazili na jej živote ihneď po druhej svetovej vojne. Víťazná armáda ju 3. júna 1945 zadržala v zbernom tábore. Označili ju ako sympatizantku nacizmu. V roku 1987 vydala svoje Memoáre. A v roku 1992 o nej vznikol dokumentárny film Sila obrazov (Die Macht der Bilder). Zomrela na rakovinu v nemeckom Pöckingu 8. septembra 2003, niekoľko týždňov po jej 101. narodeninách.

Nálepky „Hitlerova režisérka" sa nikdy nezbavila. Hoci mala pred vojnou ponuky z celej Európy aj Hollywoodu, ostala v Nemecku a užívala si „krvavú" slávu a úspech.

leni riefenstahl Leni Riefenstahlová na zábere z roku 2000.

Príbeh talentovanej tanečnice a režisérky preniesla na divadelné dosky Slovenského národného divadla autorská dvojica Valéria Schulczová a Roman Olekšák. Do fiktívneho stretnutia s legendárnym moderátorom Johnym Carsonom zasadili príbeh, ktorý sa odohráva v roku 1974, kedy Leni v Amerike predstavuje svoj prvý dokončený projekt od porážky Nemecka. Divákov však najviac zaujíma čosi iné - Lenina minulosť.

paulovič, leni Ľubomír Paulovič ako Johny Carson.

Johnny odhaľuje Lenine osobné postoje k fašizmu a holokaustu. Chce zistiť, akú veľkú cíti vinu. Aká je zodpovednosť umelca za jeho dielo? Aká je hranica medzi posluhovaním ideológii, aktívnou spoluúčasťou na budovaní režimu a umeleckou tvorbou? Je možné prevziať zodpovednosť za dobu, v ktorej tvoríme? Aj na tieto otázky hľadá odpoveď divadelná dráma Leni, v ktorej hlavnú úlohu famózne stvárnila Zdena Studenková. Za svoj výkon získala ocenenie Dosky. Ďalej účinkujú Ľubomír Paulovič, Mária Kráľovičová a Peter Brajerčík.

Divadelnú hru Leni vysielame v nedeľu 21. októbra o 21:20 na Dvojke v rámci cyklus televíznych záznamov divadelných predstavení, ktoré sme do programu zaradili pre pandémiu koronavírusu.

studenková, leni Zdena Studenková s ocenením Dosky za výkon v hre Leni.

(foto: SND/Andrej Balco, TASR, AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia