Úvod Novinky Osobnosti
Jeho tvár zdobila známy puding, dnes objavuje skryté svety
Jeho tvár zdobila známy puding, dnes objavuje skryté svety

Jeho tvár zdobila známy puding, dnes objavuje skryté svety

O úžasnom jaskynnom svete rozprával v Nočnej pyramíde jaskyniar Gabriel Lešinský.

Slovensko je jaskyniarskou veľmocou - na našom území evidujeme vyše 7 100 známych jaskýň. Najviac z nich je podľa Správy slovenských jaskýň registrovaných v Slovenskom krase, Nízkych Tatrách, Slovenskom raji či na Muránskej planine. Najdlhší je systém Demänovských jaskýň v Nízkych Tatrách, ktorý má takmer 41,5 kilometra. Z celkového počtu viac ako sedemtisíc jaskýň je pre verejnosť sprístupnených len 13.

O úžasnom svete, ktorý sa skrýva pod našimi nohami sa spolu s moderátorku Gabrielou Angibaud rozprával v Nočnej pyramíde Rádia Slovensko jaskyniar Gabriel Lešinský.

K jeho práci ho priviedol kamarát z gymnázia, ktorý ho raz zavolal preskúmavať jaskyňu. „Na jaskyniarstve je veľmi chytľavé to, že sa spája s fyzickou námahou a pre každého chlapa je práve toto prirodzeným prejavom mužnosti. Námaha človeka ženie dopredu," ozrejmil svoju motiváciu v začiatkoch jaskyniar, ktorý bol pri objave viacerých neznámych jaskýň na Slovensku. „Ku všetkému vedie tvrdá práce. Najdôležitejšia je túžba po poznaní. Ja som chcel odpovede na otázky, ktoré som si sám začal klásť sám a na ktoré som nenašiel odpovede v knihách a ani nikto mi ich nevedel dať, tak som sa do toho pustil po vlastnej osi," dodal Lešinský.

Okrem pravekých jaskynných kresieb z našich jaskýň bol aj pri náleze kresieb v Maďarsku.

Hovorí o sebe, že je dokumentarista povrchových krasových javov. Pracuje pre Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Objavovaniu a skúmaniu jaskýň sa venuje už 31 rokov.

bb puding

Gabriel Lešinský na obale známeho pudingu.

Tvár Gabriela Lešinského, teda aspoň tú mladšiu, detskú, verziu si pamätajú všetci tí, ktorí zažili socializmus - je totiž tým blonďavým chlapčekom z obalu obľúbeného pudingu, ktorý bol tak populárny v časoch minulých.

Aj toto a ešte omno viac odznelo v Nočnej pyramíde, ktorú nájdete v archíve RTVS spolu s množstvom ďalších zaujímavých hostí. Rozhovor je dostupný aj ako podcast. Viac o našej pestrej a bohatej ponuke nájdete tu.

201007_Nočná pyramída - hosť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


(foto: Archív Gabriela Lešinského, Oetker.sk)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia