Úvod Novinky Osobnosti
V Soule ho inšpiroval Pribilinec, Lendl bol nočnou morou. Mečíř si zaspomínal aj na rybačku v Mongolsku
V Soule ho inšpiroval Pribilinec, Lendl bol nočnou morou. Mečíř si zaspomínal aj na rybačku v Mongolsku

V Soule ho inšpiroval Pribilinec, Lendl bol nočnou morou. Mečíř si zaspomínal aj na rybačku v Mongolsku

Kariéru ukončil ako 26-ročný.

Vrchol kariéry zažil v druhej polovici 80. rokov, keď si zahral semifinále na French Open a vo Wimbledone, na US Open a Australian Open zostal jediný krôčik od titulu, keď neuspel vo finále. V oboch prípadoch ho zdolal legendárny Ivan Lendl. Všetko si vynahradil na olympijských hrách v Soule, kde vybojoval zlatú medailu vo dvojhre a bronzovú vo štvorhre. S tenisom musel pre problémy s chrbtom skončiť už vo veku 26 rokov. Aj 30 rokov po konci kariéry je verný tomu, čo miluje - tenisu. Hosťom Stana Ščepána v relácii Nočná pyramída bol Miloslav Mečíř.

mečíř Počas exhibície spolu s Karolom Kučerom.

Pre jeho kradmé pohyby na kurte mu prischla prezývka "Veľká mačka". Má Miloš rád mačky? „Mačku sme nikdy nemali. Občas sa k nášmu domu nejaká zatúla. Ale veľké mačkovité šelmy ma vždy fascinovali, sú to úžasné zvieratá," prezradil rodák z Bojníc, ktorý počas celej kariéry vydržal pri drevených raketách.

S „bielym športom", ku ktorému ho priviedol otec a starší brat, precestoval skoro celý svet. Kde mu bolo najlepšie? „Každá krajina má niečo do seba. Veľmi sa mi páčilo v Austrálii. Zo začiatku som nemal rád Ameriku, ale keď som ju precestoval o niečo viac, tak som si zvykol aj na New York, ktorý mi sprvu prišiel chaotický. Ale vždy som sa radšej pozeral na prírodu," povedal víťaz 10 turnajov na okruhu ATP.

mečíř Ako kapitán daviscupového tímu Slovenska.

Mečíř vyrastal na antuke, ale najväčšie úspechy dosiahol na tvrdých povrchoch. Či už to bolo v Soule na OH, alebo dve finálové účasti na grandlslamových turnajoch. „Grandslamy sú výnimočné od prvého kola. Je to slávnosť a čosi iné, ako bežné turnaje. Svojím spôsobom je to chaos, celý svet sa o to zaujíma. Väčšinou až po turnaji som si uvedomil, kde som bol, čo som robil a čo som dosiahol. Tá snaha a sústredenie bolo enormné a vždy ma mrzelo, keď sa to nedotiahlo do víťazného konca. Všetky semifinálové a finálové zápasy si pamätám," uviedol víťaz deviatich turnajov vo štvorhre, ktorý to vo dvojhre a aj vo štvorhre najvyššie dotiahol na štvrtú pozíciu v rebríčku.

Víťaz prvého ročníka Hopmanovho pohára z roku 1989 sa v rozprávaní o svojej kariére samozrejme vrátil aj k zlatému triumfu v Soule. Jeden zápas bol pre neho ťažší, než úspešné finále. Ktorý to bol? Aj to v Nočnej pyramíde, ktorá je dostupná aj ako podcast, prezradil inak vášnivý rybár a momentálne šéftréner v Národnom tenisovom centre.

Miloslav Mečíř v Nočnej pyramíde Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


mečíř S Danielou Hantuchovou počas jej rozlúčky s aktívnou kariérou.

(foto: TASR, AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia