Úvod Novinky Osobnosti
Ikonický detektív má 100 rokov, celosvetový fenomén sa začal stávkou
Ikonický detektív má 100 rokov, celosvetový fenomén sa začal stávkou

Ikonický detektív má 100 rokov, celosvetový fenomén sa začal stávkou

Nesmrteľným sa stal vďaka 33 románom a 51 poviedkam.

Píše sa október 1920 a v Spojených štátoch vychádza prvý román vtedy neznámej autorky Agathy Christie Záhada na zámku Styles. Dielo, ktoré Agatha napísala v roku 1916 počas Veľkej vojny a šesťkrát ho odmietli publikovať, sa však nestretlo s úspechom, čo však slávnu britskú autorku neodradilo. Práve vo svojej prvotine rodáčka z anglického Torquay svetu predstavila jedinečného hrdinu - šarmantného belgického detektíva Hercula Poirota.

agatha christie Agatha Christie na snímke z roku 1963.

Postava elegána s neuveriteľne bystrou šedou mozgovou kôrou oslavuje v týchto dňoch 100 rokov. Pripomeňte si spolu s Rádiom_FM a redaktorkou Petrou Pančíkovou obľúbeného excentrického hrdinu, ktorý neznáša, keď ho považujú za Francúza.

Neortodoxný detektív, ktorý dbal na svoj zovňajšok a potrpel si na dobré mravy, sa stal nesmrteľným vďaka 33 románom a 51 poviedkam z pera svojej slávnej matky. Poirota ešte viac preslávili televízne obrazovky a filmové plátna, kde ho stvárnilo viac ako 20 hercov. Za najlepšieho filmového Poirota je považovaný britský herec David Suchet, ktorý postavu Poirota počas štvrťstoročia stvárnil 70-krát a priviedol ju takmer k dokonalosti.

david suchet David Suchet s vyznamenaním od Alžbety II.

Britská kráľovná Alžbeta II. tento rok pri príležitosti svojich 94. narodenín ocenila 1 500 ľudí. Medzi nimi bol aj dnes 74-ročný Suchet, ktorého kráľovná povýšila do šľachtického stavu rytier.

Zážitok zo sledovania napínavých príbehov, zápletiek a nečakaných rozuzlení umocňuje slovenskému divákovi fantastický herec Ján Kožuch, ktorý Poirotovi prepožičal svoj hlas.

david suchet

Zaujímavosťou je aj fakt, že svojho detektíva nechala Agatha Christie zomrieť až rok pred vlastnou smrťou v roku 1975 v knihe Opona. Dielo napísala už počas 2. svetovej vojny, ale pre tlak vydavateľa a rodiny rukopis ležal v šuplíku viac ako 30 rokov. Hercule Poirot je doposiaľ jedinou fiktívnou postavou, ktorá mala nekrológ na prvej stránke denníka New York Times.

V príspevku sa dozviete okrem iného aj to, kto inšpiroval Agathu Christie k vytvoreniu jej celosvetovo obľúbeného hrdinu a s kým sa stavila, že detektívku napíše.

hercule poirot Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbehy Hercula Poirota vysielame každú nedeľu popoludní na Jednotke. Najbližšie to bude Plymouthský expres 1. novembra a 8. novembra Osie hniezdo.

david suchet, hastings Hercule Poirot a jeho verný kolega kapitán Hastings vo filme Opona.

(foto: AP, info: TASR, ČTK)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia