Úvod Novinky Osobnosti
Slovenský veterinár, ktorého uznáva celá Európa
Slovenský veterinár, ktorého uznáva celá Európa

Slovenský veterinár, ktorého uznáva celá Európa

Marcel Kovalik sa venuje nielen dermatologickým diagnózam zvierat.

Nočnú pyramídu môžete počúvať každý pracovný deň o 22:20 na Rádiu Slovensko, rozhovory s hosťami sú dostupné aj ako podcasty na našom webe a tiež na podcastových platformách.

Jedným z posledných hostí bol aj Marcel Kovalik, európsky špecialista veterinárnej dermatológie, ktorý zastrešuje dermatologický a dermatohistologický servis na pracoviskách v Žiline, Martine a jeden týždeň v mesiaci aj vo Veľkej Británii. Rozprávala sa s ním moderátorka Zuzana Šebestová.

„Moja práca sa týka najmä spoločenských zvierat, hoci každý špecialista v mojom odbore je pripravený na diagnostiku a liečbu všetkých zvierat," priblížil Kovalik. Najčastejšie sa venuje psom a mačkám. S prácou na veterinárnej klinike mu pomáha aj manželka.

Aj zvieratá majú alergie. Stáva sa, že aj potravinové

Marcel Kovalik sa okrem práce na veterinárnych klinikách na Slovensku a pôsobení na univerzite v Košiciach, venuje zvieratám aj v zahraničí, okrem toho si ilustruje vlastné publikácie a v súkromí je milujúci manžel a otec troch synov. Vo voľnom čase sa venuje športu. Má jeho deň viac ako 24 hodín?

„Ten boj o čas nie je jednoduchý. Snažím sa robiť, čo je v mojich silách a rodina je pre mňa prioritná," povedal celoeurópsky uznávaný veterinár. V oblasti veterinárnej dermatológie sú na Slovensku iba dvaja takíto špecialisti, v celej Európe je ich približne 148. Len pre porovnanie, naši západní susedia majú len jedného odborníka, ktorý sa venuje veterinárnej dermatológii.

„Mojim najčastejším pacientom je alergický pacient. U psov sú to veľmi podobné klinické príznaky ako u ľudí. Nárast onkologických ochorení u zvierat je takisto podobný. Zvieratá majú aj potravinové alergie... Sú to však aj alergie na prach, roztoče, rôzne byliny," spresnil Marcel Kovalik. Vypočujte si kompletný rozhovor.

201103_Nočná pyramída - hosť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia