Úvod Novinky Osobnosti
Po Šatanovi a Višňovskom B&B vyspovedajú ďalšieho majstra sveta
Po Šatanovi a Višňovskom B&B vyspovedajú ďalšieho majstra sveta

Po Šatanovi a Višňovskom B&B vyspovedajú ďalšieho majstra sveta

Bol prvým slovenským brankárom v NHL.

Úspešný televízny podcast Boris & Brambor pokračuje tradične už tento utorok o 21:30 na Dvojke svojim ôsmym vydaním. Exhokejisti Boris Valábik a Marián Gáborík si na kus reči pozvali ďalšieho majstra sveta z Göteborgu 2002. Po Ľubomírovi Višňovskom a Miroslavovi Šatanovi príde muž, ktorý svojimi zákrokmi výrazne prispel k najväčšiemu úspechu nášho hokeja v ére samostatnosti - Ján Lašák.

Rodák zo Zvolena, ktorý momentálne pôsobí aj ako jeden z dvojice kapitánov v šou RTVS Tak určite, sa okrem zlatého Göteborgu výrazne podieľal aj na striebornom Petrohrade 2000 a bronzových Helsinkách 2003. Jeho medailovú reprezentačnú zbierku dopĺňa aj bronz z MS do 20 rokov z roku 1999.

V extralige debutoval vo farbách Zvolena, kde hokejovo vyrastal. V roku 1999 ho draftoval klub zámorskej NHL Nashville Predators. V sezóne 2001/2002 sa stal prvým slovenským brankárom v najprestížnejšej hokejovej súťaži sveta.

ján lašák

Na európskych klziskách pôsobil štvornásobný najlepší brankár Slovenska z ankety Zlatý puk vo farbách SKA Petrohrad, Atlantu Mytišči, Amuru Chabarovsk či Spartaka Moskva. Najvýraznejšie sa presadil v Česku, kde päť sezón obliekal dres Pardubíc, s ktorými získal už počas prvej sezóny majstrovský titul. Zlaté opojenie z titulu si u našich západných susedov pripomenul po 11 rokoch, keď triumfoval s Libercom.

V drese s dvojkrížom na hrudi sa Lašák zúčastnil na desiatich svetových šampionátoch. Pamätné sú najmä zákroky z göteborských majstrovstiev sveta, kde v semifinále proti Švédsku podržal spoluhráčov famóznym zákrokom v predĺžení a následne silný domáci tím vynuloval v nájazdoch.

Za národným tím chytal aj na Svetovom pohári v roku 2004 a tiež na dvoch zimných olympiádach v Salt Lake City v roku 2002 a Turíne v roku 2006. Aktívnu kariéru ukončil otec Jána a Lillien 17. augusta 2017. Momentálne pôsobí ako tréner reprezentačných brankárov.

ján lašákAko asistent Craiga Ramseyho počas ZOH 2018 v Pjongčangu.

ján lašákAko tréner počas prípravy na Euro Hockey Challenge v nemeckom Kaufbeurne.

ján lašákS fanúšikmi počas MS 2015 v Česku.

ján lašákVo farbách HC Košice v sezóne 2009/2010.

ján lašákV osemfinále proti Česku na MS 2009.

ján lašákPočas prípravného zápasu vo februári 2009 proti Švajčiarsku v Gstaade.

ján lašákNa ZOH 2006 v Turíne.

(foto: RTVS, TASR, SITA/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia