Úvod Novinky Osobnosti
Zlaté časy rozžiari krásna primabalerína SND
Zlaté časy rozžiari krásna primabalerína SND

Zlaté časy rozžiari krásna primabalerína SND

Hudobným hosťom bude speváčka Sima Martausová.

Choreograf, tanečník a dnes umelecký šéf Baletu Národní divadlo Brno Mário Radačovský a prvá sólistka Baletu SND Romina Kolodziej budú vo štvrtok 26. novembra o 20:30 na Jednotke hosťami Eleny Vacvalovej a Milana Lasicu v šou Zlaté časy. Hudobným hosťom bude speváčka Sima Martausová.

radačovský, kolodziej, zlaté časy

Poľská primabalerína študovala na Národnej baletnej škole Gdansku a na konzervatóriu pri Viedenskej štátnej opere. Pred SND pôsobila vo francúzskom súbore Europa Danse, kde účinkovala vo viacerých choreografiách svetoznámeho Jiřího Kyliána.

Súčasťou Baletu Slovenského národného baletu je od roku 2006, od roku 2009 ako sólistka a od roku 2011 na poste prvej sólistky. V národnom divadle stvárnila množstvo sólových a titulných postáv v predstaveniach ako Labutie jazero, Luskáčik, Onegin, Korzár, Štyri ročné obdobia, Serenáda, Angelika a mnohé ďalšie. S ďalším štvrtkovým hosťom Zlatých čias Máriom Radačovským spolupracovala pri inscenácii Warhol.

Rodák z Partizánskeho študoval na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave, do Baletu SND nastúpil v roku 1989. Po krátkom čase tu získal zmluvu ako sólista a stvárnil viacero hlavných postáv v klasických baletoch i súčasných dielach (Rómeo a Júlia, Carmen, Giselle, Dáma s kaméliami a ďalšie). Upozornil na seba výrazným talentom spájať brilantnú techniku s prirodzeným hereckým nadaním a mužným prejavom. Nesporným dôkazom jeho výnimočného talentu bolo aj víťazstvo Československej baletnej súťaže v kategórii A v roku 1990.

Sedem rokov ako prvý Východoeurópan tancoval v Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána v holandskom Haagu. Počas pôsobenia v tomto súbore spolupracoval s najvýznamnejšími svetovými choreografmi sveta. Vďaka pôsobeniu v Nederlands Dans Theater vystupoval na javiskách Parížskej opery, Veľkého divadla v Moskve, na amerických scénach v New Yorku, San Franciscu, v austrálskom Melbourne a mnohých ďalších.

radačovský, kolodziej, zlaté časy

V roku 1999 sa stal hlavným sólistom súboru Les Grand Ballets Canadiens v kanadskom Montreale. Obdiv a uznanie publika i odbornej kritiky si získal stvárnením hlavných postáv z baletov Giselle, Luskáčik, Labutie jazero, Poľná omša, Concerto Barocco, Piková dáma a ďalšie.

Do funkcie riaditeľa Baletu SND nastúpil v roku 2006 a spolu so súbormi pripravil diela ako Bolero, Shadows and Lights, Balansoire, Stretnutie s labuťou, Soufflé des oiseaux či choreografiu s námetom korešpondujúcim so štyridsiatym výročím udalostí z roku 1968.

V apríli 2012 aj s jeho prispením vznikol Tanečný súbor divadla Nová scéna v Bratislave. Od divadelnej sezóny 2013 je umeleckým šéfom Baletu Národní divadlo Brno. Vo veku 27 rokov prekonal onkologické ochorenie. V roku 2008 založil v Bratislave tradíciu benefičných predstavení svetových baletných hviezd Balet Gala.

martausová, zlaté časy Sima Martausová ako hudobný hosť Zlatých čias.

(foto: RTVS/Milan Krupčík, info: TASR, SND)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia