Úvod Novinky Osobnosti
Zaspomínajte si na fenomenálny hlas, ktorého majiteľ by mal tento rok 70
Zaspomínajte si na fenomenálny hlas, ktorého majiteľ by mal tento rok 70

Zaspomínajte si na fenomenálny hlas, ktorého majiteľ by mal tento rok 70

Nemecká kritika ho nazvala slovenským Tomom Jonesom.

Narodil sa 21. apríla 1950 v Galante. V hudbe bol samoukom. Tak ako jeho spolužiaci, aj on začínal v amatérskych skupinách na strednej škole. Kvôli hudbe prerušil aj štúdium. V roku 1973 získal spolu s Evou Kostolányiovou striebornú lýru za duet Chvála humoru. Rok nato dovŕšil lýrový úspech, keď získal zlatú Bratislavskú lýru s piesňou Zem pamätá.

mário kuly kollár

Presadil sa aj na nemeckej scéne, kde ho kritika po vydaní albumu nazvala slovenským Tomom Jonesom. Žal úspechy na koncertoch doma aj v zahraničí. Nahrával nové štúdiové albumy, ktoré mu priniesli veľkú popularitu. S tým súvisiace rýchle životné tempo sa postupne podpísalo na jeho zdraví.

Aj z dôvodu alkoholu sa z úspešnej hviezdy pomaly na hudobnej scéne stával nespoľahlivý partner, okruh jeho spolupracovníkov sa zmenšoval. Zlá životospráva sa podpísala pod jeho zdravotný stav. Zomrel veľmi mladý 5. novembra 1985 vo veku 35 rokov.

Zostali po ňom obrovské hity. Piesne Čardáš dvoch sŕdc, Dievča z Budmeríc, Hrám, Rodný môj kraj, Smútok krásnych dievčat, Mám ťa rád, S úsmevom, Elena či V slovenských dolinách poznajú tri generácie Sloveniek a Slovákov.

Premiérové vydanie šou Zlaté časy bude poctou Karolovi Duchoňovi. Vo štvrtok 10. decembra o 20:30 na Jednotke si spolu s Elenou Vacvalovou, Milanom Lasicom, speváčkou Marcelou Laiferovou a hudobným expertom Jurajom Čurným pripomenieme jeho život a najmä jeho fenomenálny hlas.

karol duchoň

(foto: RTVS/Milan Krupčík, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia