Úvod Novinky Osobnosti
Že budem v roku 2020 na scéne? Neuveriteľné, hovorí Miro Žbirka
Že budem v roku 2020 na scéne? Neuveriteľné, hovorí Miro Žbirka

Že budem v roku 2020 na scéne? Neuveriteľné, hovorí Miro Žbirka

Najprv sa mu do filmu nechcelo, napokon bol rád.

Patrí medzi hudobné ikony československej populárnej hudby. Z hudobného trónu zosadil božského Káju a stal sa v roku 1982 Zlatým Slávikom. Je spoluzakladateľom skupín Modus či Limit. Na našej hudobnej scéne žiari vyše štyri desaťročia. Je to gentleman s katalógom hitov, uznávajú ho fanúšikovia niekoľkých generácií, vrátane hudobnej kritiky.

Pri príležitosti televíznej premiéry dokumentu Meky, ktorý vysielame 26. decembra o 20:10 na Dvojke, sme sa porozprávali s Miroslavom Žbirkom.

žbirka

Meky je dokumentárny hudobný portrét od režiséra Šimona Šafránka. Nie je to oslavná prechádzka životom muzikanta, ale prostredníctvom výpovedí jeho spoluhráčov a rodiny v konfrontácii so vzácnymi dobovými archívmi prináša kľúčové životné úseky Mekyho od koreňov až po nahrávacie štúdio v Abbey Road. Čo Mirovi prišlo na um ako prvé, keď ho oslovili s tým, že poďme nakrútiť o vás dokument?

Povedal som si, že načo. So Šimonom som vedel, čo ma čaká. Prakticky rok a pol som mal kameru za chrbtom. Skutočne mi tento dokument vstúpil do života. Na začiatku sa mi do toho moc nechcelo, ale dnes som rád, že taký film vznikol," prezradil o dokumente, ktorý prináša množstvo súkromných videí a archívnych záberov, Meky.

žbirka, šafránek

V júni 1977 vyhral s Modusom Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev. „Vtedy sme uvažovali úplne inak. Ja som zoraďoval pesničky pre koncerty a hovoril som si, že pre rok 1978 by bolo treba už nahrať nové pesničky. My sme rozmýšľali maximálne rok dopredu. Nevedeli sme si predstaviť, že budeme hrať v roku 2000 a nie to ešte v roku 2020. Takí drzí sme neboli. Je to pre mňa aj určitá satisfakcia, keďže niektoré piesne z tých čias hrám dodnes," priznal Meky.

Má Miro ešte nejaký nesplnený hudobný sen? To sa dozviete vo videu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hneď po dokumente o 21:25 vysielame koncert pri príležitosti 40 rokov Mira Žbirku na scéne.

(foto: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia