Úvod Novinky Osobnosti
Svetaznalý Slovák vyvíja nové antibiotiká
Svetaznalý Slovák vyvíja nové antibiotiká

Svetaznalý Slovák vyvíja nové antibiotiká

Slovenský vedec Pavol Jakubec pôsobil v najznámejších inštitúciách. Teraz vyvíja nový druh antibiotík.

Pavol Jakubec je slovenský vedec, ktorý viac ako 10 rokov pôsobil na prestížnych svetových univerzitách ako sú Oxford alebo Harvard. Jeho primárnym zámerom bolo skúmanie rôznych látok, z ktorých by mohol vzniknúť nový druh antibiotík. Momentálne v tomto výskume naďalej pokračuje na Slovenskej technickej univerzite a je presvedčený, že potreba nového druhu antibiotík je nutná viac ako kedykoľvek predtým.

„Účinok súčasných antibiotík začína ubúdať, vzniká to práve pre to, že baktérie majú oproti nám veľkú výhodu. Je ich strašne veľa, sú tu veľmi dlho, ľahko sa rozmnožujú, vďaka čomu si vymieňajú genetický materiál a majú dobre predispozície, aby si vytvorili rezistenciu voči tomu, čo ich zabíja. A je samozrejmé, že keď sa to všetko spojí s tým, ako antibiotiká zneužívame, tak sme v takejto situácii," opísal vedec.

Podľa vedca je primárnym problémom strácajúceho účinku antibiotík, práve ich časté využívanie. „Využívame ich pri liečení zvierat, v situáciách kedy nie sú ani vôbec potrebné a tiež v mnohých prípadov nie sú správne doužívane," priznal Pavol.

102103241416;Hulinova;jakubec1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Počas svojho pôsobenia na Harvarde Pavol spolu s kolegami v skupine profesora Andrewa Myersa, vynašli látku s účinnejšími vlastnosťami ako doteraz najznámejší druh antibiotík, ktorá sa čoskoro dočká veľkého úspechu.

Nakoniec túžba po samostatnej vedeckej práci pritiahla Pavla späť na Slovensko, pôsobí na Slovenskej technickej univerzite, kde skúma látku zvanú Berkylaktón. „Toto antibiótikum je výnimočné v tom, že má veľkú účinnosť proti zlatému stafylokoku, čo je veľmi nebezpečná baktéria. Momentálne sa snažíme túto látku vylepšiť, aby mala vyššie aktivity a tiež sa snažíme o to, aby antibiotikum pôsobilo voči širšiemu spektru baktérii," dodal na záver vedec Pavol Jakubec.

102103241612;Hulinova;jakubec2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viac informácii sa dozviete v celom rozhovore Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia