Úvod Novinky Osobnosti
Internet nie je nebezpečný. Ľudia, ktorí ho zneužívajú áno
Internet nie je nebezpečný. Ľudia, ktorí ho zneužívajú áno

Internet nie je nebezpečný. Ľudia, ktorí ho zneužívajú áno

Vypočujte si rozhovor s Tomášom Šalmonom, šéfredaktorom webu, ktorý sa venuje hoaxom.

Pod pseudonymom Tomáš Šalmon, vystupuje šéfredaktor webového portálu HOAX.sk, ktorý sa vo svojej práci zameriava na internetovú bezpečnosť a boj proti šíreniu nebezpečných dezinformácii a ďalším nástrahám vo virtuálnom svete. Jeho účasť v Ráne na eFeMku s Dominikou a Martinom sa niesla v konverzácii o jeho začiatkoch a tiež ponúkol zopár tipov o ochrane na internete, ako sa ubrániť rôznym podvodníkom a tiež ako sa naučiť rozoznať rôzne hoaxy.

„Nikdy som nebol nejaký odborník na IT alebo bezpečnosť, ale blesk udrel veľmi blízko môjho okolia. Moju kariéru započala negatívna skúsenosť, ktorá nebola dostatočne riešená a na internete som k tejto problematike nič nenašiel. Neskôr som začal písať do médií, tie sa báli zverejňovať podobné témy, tak som si založil vlastnú stránku, kde mám voľnú ruku," objasnil Tomáš.

Tomáš sa vyjadril aj na tému ostražitosti súčasnej spoločnosti k internetu. „Mám veľkú radosť, že sa táto téma začína preberať na školách a tiež v rodine. Na jednej strane by mali rodičia vedieť viac o technológiách ako deti. Podobne zákazy nie sú správnym rozhodnutím, dieťa si k internetu nájde cestu vždy. Ide o to, aby mali rodičia a deti priateľský vzťah založený na dôvere," vysvetlil Tomáš.

Hoaxy boli medzi nami vždy, len sa podávali v úplne inej forme, aj to sa píše v Tomášovej najnovšej publikácii, (Ne)bezpečný internet. „Hoaxy si vymýšľa človek, ktorý si niečo prečíta a zle to pochopí, myslí to úprimne a chce byť súčasťou tábora, ktorý bojuje za sympatizujúci názor. Alebo sú to ľudia, ktorí veľmi dobre vedia, že je to blud, ale aj tak ho podporujú. Veľmi dobrým príkladom sú aj naši politici," dodal na záver šéfredaktor portálu HOAX.sk, Tomáš Šalmon.

Viac informácii o hoaxoch a nebezpečí na internete sa dozviete v prílohe Rádia_FM.

Šéfredaktor portálu Hoax.sk Tomáš Šalmon Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia