Úvod Novinky Osobnosti
Ako prekonať bodyshaming? Osobnosti RTVS radia humor
Ako prekonať bodyshaming? Osobnosti RTVS radia humor

Ako prekonať bodyshaming? Osobnosti RTVS radia humor

Tučný, príliš nízky či ušatý. Prečo máme potrebu stále hovoriť o výzore?

Bodyshaming. Aktuálny spoločenský problém, ktorý neobišiel ani hlavného hygienika, ministerku spravodlivosti či slávne herečky.

Na osobných neistotách spojených s výzorom sú postavené miliardové odvetvia priemyslu ako plastická chirurgia či kozmetika.

Internet každú chvíľu prinesie nový nedosiahnuteľný trend vo výzore: Raz je žena nemoderná, keď nemá dostatočne veľký guľatý zadok, potom sa jej sociálne siete snažia vsugerovať, že medzi stehnami treba mať medzeru.

S nelichotivými komentármi o tom, ako vyzeráme, sme sa už stretli snáď všetci. O svoje osobné skúsenosti s bodyshamingom sa rozhodli podeliť aj osobnosti RTVS.

Simona: Smiech pre kilá navyše? To je základná škola


„Ja už začínam na takéto veci reagovať iba humorom, lebo pokiaľ sa dostávame do debaty, kde sa bavíme o nejakých fyzických veciach, tak sme na základnej škole. Ak si na vtip musíš upraviť realitu, tak nie si veľmi dobrý rozprávač vtipov," reaguje Simona Salátová, komička a stála hostka Silnej Zostavy, na upravenú fotografiu, ktorú na sociálnej sieti zdieľal rapper Rytmus s posmešným komentárom.

Moderátorka relácie Veronika Cifrová Ostrihoňová priznala, že obeťou bodyshamingu bola asi každá osoba z jej okolia, komentárom o výzore sa nevyhla ani ona samotná.

„Je to silné napríklad na sociálnych sieťach, kde mi chodili správy o tom, aký mám hrozný nos, aké mám hrozné to, či ono," spomína si. Dodáva, že sa tiež nevyhla špekuláciám bulváru o tom, že vyzerá „tehotne".

Veronika Cifrová-Ostrihoňová


Bodyshaming sa týka aj mužov


Svoje o bodyshamingu vedia rozprávať aj muži. „Od detstva som bol bacuľaté batoľa. Potom dieťa s nadváhou. Počúval som permanentne, že som tučko bombička, tučniak, vyžraté prasa, praščisko, guľko bombuľko," vyratúva Štefan Chrappa známy z nedeľného vysielania Rádia Slovensko či televíznej série Slovenský panteón.

„Bodyshaming by som nepreceňoval. Je to jednoduchá generalizácia - skratka. Povrchné a arogantné zhodnotenie toho, čo vidíme,
" hovorí.

Ak poznáte svoju hodnotu, a máte aspoň jedného človeka, ktorý vás má rád, môže sa z vás smiať celý svet. Vás sa to málo dotkne. Nikdy som si nepripadal ako obeť, skôr ma to naučilo byť odolným. V mužských kolektívoch sa tak preverujú chlapi - či sú súci do party," uzatvára.

chrappa-stefan-700

Moderátor Ranných správ Miro Frindt si zase spomína, ako sa mu v detstve ostatní smiali preto, že mal odstávajúce uši. „Do nejakých pätnástich rokov sa mi vysmievali, lebo som mal veľké brčkavé vlasy a odstávajúce uši. Na Orave, kde som vyrastal, sa tomu hovorilo chloptavé uši," spomína si, no dodáva, že na túto skúsenosť úplne zabudol a už to nerieši.

„Stretávam sa s tým celý život, keďže som vždy a všade najnižší chlap. Povedzme si otvorene, že 165 centimetrov nie je na muža veľa," hovorí Mirov kolega, redaktor Správ RTVS Ivan Tománek.

Podľa jeho slov to však nie je žiadna tragédia a dá sa s tým žiť. „Môj recept, ako to prekonať, je humor, humor a ešte raz humor. Ak ste Vy so sebou spokojný, názor ostatných vás zaujímať nemusí," uzatvára.

ivan-tomanek.jpg
Ivan Tománek (vpravo) na rozhovore s Petrom Majerom, hovorcom NBS.

Ako ešte sa dá proti bodyshamingu brániť a ako si vytvoriť zdravý vzťah k svojmu telu? Aj o tom bol najnovší diel diskusnej relácie Silná zostava, ktorý si môžete pozrieť v našom online archíve zadarmo a bez reklamy. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia