Úvod Novinky Osobnosti
Nočná pyramída: (Ne)obyčajný život rehoľníčky Alžbety Matusovej
Nočná pyramída: (Ne)obyčajný život rehoľníčky Alžbety Matusovej

Nočná pyramída: (Ne)obyčajný život rehoľníčky Alžbety Matusovej

Vyštudovala konzervatórium a stala sa rehoľnou sestrou. V Brazílii sa zapájala do protestov, aby pomáhala chudobným. Alžbeta Matusová  v Rádiu Slovensko.

Cez hudbu do kláštora

Alžbeta Matusová pochádza z hudobnej rodiny. Otec bol dirigentom a mama spievala v zbore. V šlapajach rodičov pokračovala aj ona so sestrou. Vyštudovala konzervatórium a zamerala sa na husle. Tri roky pôsobila aj ako huslistka Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.



Pôvodne som sa chcela vydať a mať osem detí. Stalo sa mi však veľa náhod, v ktorých som neskôr videla určitú cestu -  a to vstúpiť do kláštora" povedala Alžbeta Matusová. Pre svoje povolanie sa rozhodovala tri roky. Nakoniec ju oslovila rehoľa Notre - Dame. A ako prijali jej rozhodnutie rodičia?

„Pamätám si, že som to oznámila rodičom v nedeľu počas obeda. V ten deň nikto neobedoval. Mama sa rozplakala a zatvorila do izby. Povedala som im, že potrebujem zažiť túto skúsenosť, a keď to nevyjde, vrátim sa domov" uzavrela rehoľníčka.

  Rozhovor s rehoľnou sestrou A. Matusovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rebelujúca rehoľníčka

Rehoľa Notre-Dame sa venuje najmä výchove a vzdelávaniu mládeže. Úlohu naučiť deti čítať a písať dostala aj sestra Alžbeta - a to v Brazílii .

„ Verejné školstvo je na slabej úrovni. Hračky a knihy sú veľmi drahé, a preto nie je zvykom čítať knihy" povedala rehoľníčka. V najchudobnejšej oblasti krajiny, na severovýchode Brazílie pôsobila šestnásť rokov. Suchá klíma, tropická oblasť sa podpisujú pod tento nepriaznivý stav. A ako vnímala ich chudobu?

„ Chudoba sa meria aj tým, že si nemôžete dovoliť kúpiť lieky. Ste v sociálnej triede, ktorá niekedy nemá ani to najzákladnejšie. Voda z vodovodu sa nepije, pretože je nepitná, treba ju kupovať. Vyše 50 percent ľudí nemá kanalizáciu" opísala sestra Alžbeta.

Podľa nej, väčšina tamojšej populácie potrebuje pomoc. Nebála sa ísť proti prúdu a bojovať za tých najslabších aj na protestoch.

„ Chceme byť v živote tých ľudí. Väčšina populácie je marginalizovaná, nemá priestor sa nahlas vyjadriť. My sa stávame ich hovorcami, pretože chceme, aby aj tí druhí boli prijatí s dôstojnosťou" uzavrela rehoľníčka. Alžbeta Matusová v relácii Nočná pyramída tiež povedala, že Brazílčania sú spontánni a prívetiví ľudia. A samozrejme, veľmi temperamentní.

Majú ohnivý temperament. Dokážu sa tešiť zo života, ale zároveň prejavia ním aj nesúhlas, či hnev" uzavrela sestra Alžbeta.

Zaujímavý rozhovor s rehoľnou sestrou Alžbetou Matusovou si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia