Úvod Novinky Osobnosti
Herec Ján Kožuch: Poirotovi som sa dostal pod kožu
Herec Ján Kožuch: Poirotovi som sa dostal pod kožu

Herec Ján Kožuch: Poirotovi som sa dostal pod kožu

Hercule Poirot. Geniálny detektív, ktorého stvorila vo svojich knihách Agatha Christie. V televízii mu ten správny šmrc dal Ján Kožuch, ktorý ho daboval.

Ak máte radi zápletky, určite poznáte belgického detektíva Hercula Poirota. Jeho šedé bunky vždy pracujú na plné obrátky a diváci Jednotky môžu spolu s ním každú nedeľu popoludní rozplietať záhady zločinu. Hercule Poirot chytil za srdce aj Borisa Filana.

„Hercula Poirota pozerám aj preto, ako je nahovorený po slovensky. Vychutnávam si každé slovo" zdôveril sa spisovateľ a moderátor.


Pri dabingu bol sám

rozhovor s hercom Jánom Kožuchom v Pálenici Borisa Filana Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kto je muž, ktorý nahovoril po slovensky Hercula Poirota? Herec Ján Kožuch, ktorý nemá veľmi rád publicitu. Člen Slovenského komorného divadla v Martine daboval belgického detektíva tri roky a ako prezradil, pri nahrávaní bol sám v štúdiu.

„Pri dabingu tejto postavy som potreboval pokoj. Príprava tkvela aj v tom, že som si  zobral domov texty  a upravoval  ich. Bola to namáhavá práca. Mal som dosť času na to, aby som sa môjmu Poirotovi dostal pod kožu, čo sa mi potom aj vyplatilo, keď sme nahrávali celý seriál" povedal Ján Kožuch v relácii Pálenica Borisa Filana.

 

Poirot je človek, ktorého radi stretnete

To, čo diváka určite zaujme, je nezameniteľný a špecifický hlas Jána Kožucha , ktorým nahovoril Hercula Poirota. Ako prezradil, vychádzal z poznania, že charakter človek sa má odrážať v hlase.

„Použil som vyšší tón a režisér mi povedal, Jano, skúsme to robiť takto. A od vtedy sa to ujalo. Pravdepodobne tým získal Poirot charakter, ktorý sme na ňom hľadali, a ktorý sme tak obdivovali na herectve samého Davida Sucheta" uviedol pre Rádio Slovensko člen SKD v Martine.

Poirot - Kožuch.jpg

Čo teda prezradil slovenský dabing o Herculovi Poirotovi? A čo cez svoje herectvo chcel o ňom povedať David Suchet?

„Hlas Hercula Poirota je taký kontrolovane sebavedomý, prudko inteligentný, vhodne ironický a nečakane chápavý," ohodnotil Boris Filan.

„Ja by som pridal, že aj ľudský" doplnil moderátora relácie Ján Kožuch. „ Prišli sme na to, že je to príjemný, pohodový človek a ten hlas musí v sebe túto charakteristiku mať. Je to človek, ktorý má svoje bolesti, starosti... Je to človek s veľkým č, ktorého radi stretnete" dodal slovenský Hercule Poirot.

Rozhovor s Jánom Kožuchom, ale aj zaujímavosti o Herculovi Poirotovi a jeho autorke Agathe Christie, si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko, v relácii Pálenica Borisa Filana.

Zdroj: Foto TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia