Úvod Novinky Osobnosti
Zomrela Libuše Šafránková, legendárna Popoluška
Zomrela Libuše Šafránková, legendárna Popoluška

Zomrela Libuše Šafránková, legendárna Popoluška

Do hereckého neba odišla vo veku 68 rokov.

Vo veku 68 rokov zomrela česká herečka Libuše Šafránková.

Preslávila sa predovšetkým ako Popoluška v obľúbenej vianočnej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku.

Informoval o tom v stredu (9. 6.) portál CNN Prima News, ktorému to potvrdil jej syn Josef Abrhám ml.

RTVS si jej osobnosť pripomenie dnes - v stredu 9. júna večer o 20:30 hod. na Jednotke vo filme Obecná škola.

Desiatky pamätných postáv

Šafránková sa narodila 7. júna 1953 v Brne. Od detstva chodila na dramatické krúžky a študovala na brnianskom konzervatóriu. Pred kamerou sa po prvý raz objavila vo veku 17 rokov vo filmovej adaptácii románu Boženy Němcovej Babička.

Hrala v desiatkach filmov a rozprávok. Stvárnila tiež hlavné úlohy v rozprávkach Tretí princ či Princ a Večernice. Ľudia ju mohli poznať aj z filmov Vrchný, prchni! či Ako utopiť doktora Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách.

Na filmovom plátne sa objavila aj v oscarovom filme Jana Svěráka Kolja, za ktorý získala Českého leva v kategórii Najlepší ženský herecký výkon, či v prepise knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa.

Rodáčka z Brna v minulosti bojovala s rakovinou pľúc. Aj preto pred rokom odstúpila z natáčania pripravovanej rozprávky Mamánek, kde mala hrať kráľovnú.

„Stiahla sa do ústrania a so svetom prestala komunikovať. Čoraz častejšie sa špekulovalo, že zradná choroba udrela znova," pripomína spomenutý portál.

Šafránková v roku 2008 vyhrala anketu Českej televízie „Hviezda môjho srdca" o najobľúbenejšieho herca a herečku. V roku 2015 jej prezident ČR Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy I. stupňa.

Foto: spravy.rtvs.sk

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia