Úvod Novinky Osobnosti
Šéfkuchár Jaroslav Ertl: Šetrenie surovín mi príde prirodzené
Šéfkuchár Jaroslav Ertl: Šetrenie surovín mi príde prirodzené

Šéfkuchár Jaroslav Ertl: Šetrenie surovín mi príde prirodzené

Vypočujte si rozhovor s šéfkuchárom, ktorý aktívne bojuje za minimalizovanie odpadu v kuchyni.

Šéfkuchár Jaroslav Ertl je meno, ktoré v Slovenskom gastro sektore pozná skutočne každý. Za svoju bohatú kariéru nazbieral množstvo skúseností v zahraničí, vďaka čomu si vyslúžil hodnosť odborníka na hotelové systémy v stravovaní, ale aj na minimalizovanie odpadu v kuchyni.

V rubrike Hosť sobotného Dobrého rána s Katou Martinkovou podrobne priblížil, ako prebiehajú prípravy v hotelovej kuchyni a tiež sa pochválil svojím najnovším úspechom vicemajstra Európy v súťaži grilovania hovädziny.

Na otázku ranných príprav v hotelovej kuchyni odvetil priblížením podrobného procesu. „Už od skorého rána sa vykonávajú prípravy a následne sa podávajú raňajky. Nie je to však tak, že sa okamžite vrhneme na prípravu obedov. Náš tím sa postupne rozloží tak, aby sa jedna polovica starala práve o raňajky a druhá sa začala pripravovať na obed. Moja úloha spočíva práve v dohliadaní na plynulý chod raňajok," priblížil šéfkuchár.

210703_HSDR_Hosť sobotného Dobrého Rána Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vicemajster Európy v grilovaní

„Jednalo sa o súťaž, v ktorej bolo viac kategórii, hlavne sa jednalo o mäsité pokrmy. V hlavnej časti máme zložený tím z viacerých súťažiacich, v ktorom si všetci vypomáhajú. Zadávateľ sa snaží vyhovieť súťažiacim tým, že im prinesie všetky suroviny, vďaka čomu máme možnosť výberu. Súťažné porcie sú pre porotu, ktorá nevie od koho to je, anonymita je veľmi dôležitá," priznal.

„Súťaž vyhlasuje BBQ organizácia vo Švajčiarsku, ktorú každoročne organizujú po celej Európe. Predtým som sa zúčastnil už aj na súťaži v Poľsku, Rakúsku alebo v Dubaji. Väčšinu sa zameriavam na hovädzie mäso, do ktorého sa snažím vznášať slovenské prvky. Mojou obľúbenou kombináciou je zmiešanie lokše, kapusty, papriky a kozieho syra," dodal Jaroslav.

Problematika odpadu v kuchyni

Štatistiky hovoria, že ľudia vyhodia ročne tony jedla, ktoré by mohlo byť pokojne skonzumované. „Keď som sa začal zaujímať o túto tému, tak mne už bola prirodzená. Počas môjho pôsobenia vo Švajčiarsku, som si všimol, že sa tam nič nevyhadzovalo. V mojej rodine bolo šetrenie vždy raritou, vedeli sme všetko spotrebovať. Pre iných je hospodárske riešenie šetrenia novinkou, ja som v tejto problematike doma," objasnil.

„Ľudia si vyberajú veľmi veľa, majú veľké oči a snažia sa kombinovať. Potom im buď nechutí alebo nevedia, čo s tým a často je to až príliš veľkou ponukou a možnosťami v gastronómii," dodal na záver odborník na minimalizovanie odpadu a šéfkuchár Jaroslav Ertl. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia